Milatović: Crna Gora ostvarila značajan napredak u postizanju ciljeva održivog razvoja, potrošena skoro trećina budžeta

Radio Titograd

21.09.2023, 08:10h

3 min

Foto:CDM

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović bio je jedan od glavnih učesnika dijaloga na visokom nivou Ujedinjenih nacija o finansiranju razvoja. U svom uvodnom obraćanju Milatović je istakao da finansiranje igra evidentnu i možda najvažniju ulogu u postizanju Ciljeva održivog razvoja (COR).

“Ako zamislimo Ciljeve održivog razvoja kao voz koji se sastoji od 17 vagona, okvir koji smo zajednički zacrtali 2015. godine, i naše institucije i propise kao prugu kojom se taj voz kreće, naša zajednička misija je da osiguramo da taj voz nikoga ne ostavi za sobom. U ovoj metafori, finansiranje je električna struja koja teče iz nadzemnog voda i tako pokreće voz naprijed. Stoga, imperativ je da uspostavimo stabilne i predvidljive mehanizme finansiranja kako iz nacionalnih tako i međunarodnih izvora koji bi osigurali efikasno postizanje Ciljeva održivog razvoja“, kazao je Milatović.

Ocijenio je da je stvaranje čvrstih i efikasnih struktura upravljanja osnovni uslov za postizanje stabilnog finansiranja, kao i da sistem finansiranja treba da bude pojednostavljen i dostupan svim zainteresovanim stranama.

“Mala preduzeća, kreativni pojedinci, civilna društva i žene preduzetnice treba da budu dobro informisane o dostupnim programima i osnažene da ih koriste, baš kao što to čine velike korporacije i multinacionalna preduzeća“, saopštio je Milatović.

Milatovic govor Finansiranje za razvoj

Naglasio je da je Crna Gora ostvarila značajan napredak u postizanju Ciljeva održivog razvoja.

“Drugi Dobrovoljni nacionalni izvještaj Crne Gore pokazao je da je uprkos izazovima poput pandemije COVID-19, država napravila značajne korake naprijed na svom putu ka održivom razvoju. A ključni pokretač toga bilo je stabilno i predvidljivo finansiranje, sprovedeno kroz dobro strukturirane mehanizme upravljanja. Potrošili smo skoro trećinu našeg budžeta na Ciljeve održivog razvoja, pokazujući na taj način visok nivo posvećenosti vlade javnom finansiranju održivog razvoja. Međutim, ono što smo primijetili je da, iako je potrošnja tokom godina rasla, nije u potpunosti dovela do željenih rezultata. Zbog toga su u posljednje dvije godine uloženi značajni napori da se finansiranje pažljivije uskladi sa ciljevima održivog razvoja kroz punu implementaciju programskog budžetiranja i osnivanje Eko fonda”, navodi Mialtović.

Dalji napredak na ovom planu je, dodaje, postignut kroz restrukturiranje Nacionalnog savjeta za održivi razvoj i njegovo pozicioniranje u pravcu bolje koordinacije politika.

“Vlada takođe blisko sarađuje sa partnerima iz inostranstva, uključujući Ujedinjene nacije, Evropsku komisiju, Svjetsku banku i mnoge druge, čime je optimizovala korišćenje međunarodne podrške i finansiranja“, kazao je Milatović.

On je istakao da je država ponosna na formiranje Fonda za ubrzani razvoj Crne Gore, uspostavljenog uz snažnu podršku Kancelarije UN i osmišljenog da bude glavno sredstvo za ubrzanje implementacije COR u zemlji.

“Štaviše, fond će takođe pružati podršku strateškim inicijativama na raskršću između pristupanja zemlje EU i Agende za održivi razvoj 2030, istovremeno mobilišući tradicionalne i netradicionalne donatore, kao i privatni sektor, da investiraju u održivi razvoj Crne Gore. Kao što se može vidjeti, naš primarni cilj je stvaranje efikasnog sistema upravljanja i finansiranja održivog razvoja u Crnoj Gori. I vjerujem da smo napravili veliki napredak, koji može poslužiti kao dobar primjer i za druge narode. Dovedimo ovaj voz Ciljeva održivog razvoja sa početka mog govora do željenog odredišta – mjesta bez siromaštva i gladi, koje karakteriše inkluzivni ekonomski rast, zaštita životne sredine i društvena inkluzivnost. To je prije svega obaveza prema budućim generacijama ali i obećanje koje dugujemo međunarodnoj zajednici u doprinosu održivom razvoju naše planete“, zaključio je Milatović.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 18:35h

Titogradske vijesti, top1, Uncategorized

23.06.2024. u 17:52h

Sport, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 17:13h

Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 16:52h

Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 16:48h

Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 15:21h

Skip to content