Milanović: ODT još nije dobilo spisak ukradenih stvari iz depoa

Radio Titograd

02.11.2023, 11:12h

2 min

Foto:RTCG

Rukovodilac podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) Duško Milanović saopštio je da se još ne zna ko je naredio kopanje tunela ispod zgrade Višeg suda, te da je istraga i dalje u toku. U emisiji “Link” je rekao da su se obraćali predsjedniku Višeg suda u dva navrata, ali da nijesu dobili konačan spisak stvari koje nedostaju u depou.

Milanović je takođe kazao da su se obratili i v.d predsjednici Vrhovnog suda, sa molbom da se se urgentno popišu stvari koje su nestale i tako ubrza istraga.

Na pitanje kada bi predmet “Tunel” mogao iz ODT-a preći u nadležnost Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), Milanović je odgovorio:

“U interesu svih nas je da se nađu počinioci ovih djela, a posebno nalogodavci. U svakom slučaju, ako se ispune uslovi da predmet preuzme SDT, mi ćemo im ga dostaviti. Jedan od uslova je slučaj stvaranja kriminalne organizacije, koji po našem mišljenju za sada nije ispunjen”.

Dodao je da je ODT izuzelo trgaove, naredilo brojna vještačenja, što će, kako je rekao, koristiti u daljem postpupku ko god ga radio…

“Najbitnije da se svi dokazi pribave, vještačenja sprovedu i utvrdi materijalna istina, a onda ćemo, nadamo se, doći do nalogodavaca”, istakao je rukovodilac podgoričkog ODT-a.

Komentarišući informaciju da se tokom šest godina nakupilo više od 1.000 “živih” predmeta, Milanović je pojasnio da taj broj ide i preko 3.000, ako se obuhvati duži vremenski period.

“Ti predmeti su dodijeljeni tužiocima koji su u međuvremenu promijenili tužilaštvo, pošli u penziju, promijenili profesiju.. Oni su arhivirani, evidentirani kao nezavršeni, i vremenski period je doveo do toga da dođe do velikog broja zastara. Građani su zaslužili da državni tužioci preduzimaju radnje i da iniciraju vještačenja kako bi se otkrili počinioci djela…”, kazao je rukovodilac tužilaštva u “Linku”.

“Pokušaj diskreditacije ODT-a i mene”

Na pitanje o slučaju kompanije “Hanf farma” iz Podgorice i navodno otkrivenog ulja kanabisa sa prekomjernih sadržajem psihoaktivnih supstanci, Milanović je odgovorio da se radi o neistini “Pobjede”, te da u ODT-u “niko ne radi takav predmet”.

“Ovo nije slučajno namješteno meni, radi se o pokušaju deskreditacije i detabilizacije ODT i mene lični. Sa kurtijem sam nekada bio u prijateljskim odnosima, što sada nije slučaj. I prije formiranja Vlade Abazovića, nijesam imao kontakt sa Kurtijem. Ako bezbjedonosne službe imaju drugačiju informaciju, spreman sam da snosim odgovornost.”

Istakao je da u podgoričkom ODT-u posao rade u u skladu sa zakonom, te da nema selektivne pravde.

Milanović je, između ostalog, rekao i da je posao tužilaca da gone počinioce krivičnih djela, i da se zasluge i greške za to ne mogu se pripisivati nekom drugom.

“Imamo naša načela koja moramo da poštujemo, a drugi moraju da shvate da smo mi jedinstveni i nezavisni u svom poslu”, dodao je on.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 07:31h

Titogradske vijesti, top2,

06:39h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 05:30h

Titogradske vijesti, top1

15.04.2024. u 05:20h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 21:08h

Skip to content