Milanović: Dejtonski sporazum temelj BiH, ako se bude dirao može nastati samo zlo

Radio Titograd

16.03.2023, 19:05h

< 1 min

Foto:EPA/EFE

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je danas nakon susreta sa predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović da Željko Komšić “nije predstavnik Hrvata u BiH koji bi trebalo da imaju svog legitimnog predstavnika.”

Milanović je naveo da intervencijama visokog predstavnika Kristijana Šmita u izbornoj noći nije riješen problem Hrvata, a to je nelegitimnost njihovog predstavljanja u Predsjedništvu BiH.

– Dejtonski sporazum je temelj Bosne i Hercegovine i može nastati samo zlo ako se to bude diralo, rekao Milanović nakon susreta s predsjedavajućom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović.

Hrvatski predsjednik rekao je da susret s Cvijanović dolazi u „pravo vrijeme“, prenosi Klix.ba.

– Mislim da je to pravo vrijeme i dobar način. Odnosi s prethodnim predsjedništvom nisu bili idealni, u mom mandatu. Vrijeme je da se otvori novo poglavlje. BiH kako je mi vidimo, kako je ja vidim, a to je subjekt međunarodnog prava temeljen na Dejtonu. On je temelj BiH. U hrvatskom je interesu da se to ne dira. Ako se to bude diralo, iz toga može izaći samo zlo. Ovo nije savršeno stanje. Za mene je najvažnija tema – stabilnost u regiji, mir, predvidivost, evropski put BiH, ako ona to želi, a vidim da želi. I zadnje, ali ne najmanje bitno, položaj Hrvata, jednog od triju konstitutivnih naroda u BiH, a ne kao neke manjine. Iako manjine u Hrvatskoj imaju jedinstveno dobar status. Tako neka i bude, rekao je, prenosi HRT.

Naglasio je kako se očekuje da za Hrvate u BiH status bude dostojanstven, jednak statusu Bošnjaka i Srba.

– O tome sam spreman razgovarati sa svakim ko pokaže minimum zdravog razuma i dobrih namjera, a kod gospođe Cvijanović i njenog političkog kruga u BiH vidim malo veći kvantum zdravog razuma i dobre volje. Hvala još jednom i dobrodošli u Hrvatsku, rekao je Milanović.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

23.03.2023. u 11:38h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 11:10h

Titogradske vijesti, top1

23.03.2023. u 10:43h

20.03.2023. u 07:31h

20.03.2023. u 07:31h

Skip to content