Milačićeva stranka: Milo, ne igraj se sa Ustavom, izbori moraju biti održani u oktobru

Radio Titograd

29.07.2022, 12:02h

2 min

Foto:RTCG

Prava Crna Gora, na čelu sa Markom Milačićem, pozvala je na hitno potvrđivanje datuma izbora zakazanih za 23. oktobar, tvrdeći da je svaki drugi scenario dio još jedne prevare predsjednika Mila Đukanovića. 

Saopštenje Prave prenosimo u cjelosti: 

Ono što je Prava Crna Gora govorila mjesecima unazad, juče je i potvrđeno Odlukom Ustavnog Suda Crne Gore koji je ocijenio da Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi nije u skladu sa Ustavom.

Zanimljivo je da Ustavni Sud baš sada ocijenio da je osporeni Zakon suprotan jedinstvu pravnog poretka iako je ta činjenica bila nedvosmisleno jasna čak i pravnim laicima.

Pitanje je šta se čekalo do sada i ono najbitnije šta nakon ove Odluke?

Naime, Ustavni Sud je ocijenio da je trajanje mandata odbornicima u Skupštinama opština prema osporenom zakonu uređeno drugačije od Zakona o izboru odbornika i poslanika. Nadalje, sudije su ocijenile i da se trajanje mandata uređuje Zakonima kojima se uređuje izborni sistem i da je za donošenje tih zakona potrebno dvije trećine glasova svih poslanika u Skupštini Crne Gore.

Jasno izrežirana politička igra pod dirigentskom palicom Đukanovića čiji su se poslušnici drznuli u najbrutalnije kršenje Ustava stvorila je stanje pravne nesigurnosti koja tek otvara brojna pitanja.

Ukidanjem neustavne norme o odlaganju lokalnih izbora otvorena je čitava serija pravnih nedoumica i praznina koje će opet tumačiti marionete Đukanovića. Đukanović se ponovnim vraćanjem Zakona na odlučivanje u Skupštini potpuno pravno zaštitio, oprao ruke od prljavo odrađenog posla i ponovo uzeo karte.

Poražavajuća je činjenica da je pravnička profesija ovakvim njihovim djelovanjem potpuno onemogućena na bilo kakvo reagovanje. O pravnoj prirodi nelegalnog vršenja funkcija nelegitimno reizabranih gradonačelnika mahom iz DPS-a, odbornika kojima je prestao mandat i svim drugim pitanjima sudiće upravo onaj koji je sve ovo izrežirao.

Prava Crna Gora s obzirom da je nemoguće otkloniti štetne posledice odlaganja lokalnih izbora poziva Đukanovića da se ne igra dalje Ustavom zagaranotovanim biračkim pravom građana.

Kako bi se izbjegla sva dalja stremljenja u brojne nezakonitosti i spriječila zloupotreba novonastale situacije pozivamo da se u što kraćem roku potvrdi datum održavanja svih lokalnih izbora zakazanih za 23. oktobar.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Sport, top2

14.08.2022. u 12:43h

Skip to content