Milačić: Odbijanje povjeravanje mandata Lekiću bio bi čin državnog udara Đukanovića

Radio Titograd

19.09.2022, 20:34h

< 1 min

Princip civilizacijske parlamentarne prakse i opštepoznatog parlamentarnog ustavnog prava podrazumijeva da predsjednik države prilikom povjeravanja mandata za sastav Vlade objektivno anticipira volju skupštinske većine u pogledu ličnosti mandatara, kazao je predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić.

Današnjim istupima političkih partija skupštinske većine od 30. avgusta, objektivno i nedvosmisleno je jasno da poslanik Miodrag Lekić ima većinsku podršku u Skupštini da kao mandatar predloži sastav 44. Vlade, u narednih 90 dana, naveo je Milačić.

– Odbijanje ili ignorisanje zahtjeva za povjeravanje mandata budućem predsjedniku Vlade Miodragu Lekiću, bio bi čin državnog udara od strane predsjednika države – istakao je u saopštenju.

Ukoliko ipak odluči, kako je kazao, da zloupotrijebi ustavne nadležnosti i dovede u pitanje osnove državne organizacije, to će svakako biti njegov poslednji pogrešan potez i kao političara i kao državnog funkcionera.

Prava Crna Gora je sigurna, da uprkos intimnim namjerama da destabilizuje Crnu Goru, Đukanović ipak ima previše političkog iskustva da bi načinio ovako kobnu grešku, dodao je MIlačić.

Konačno, ukoliko odbije da vrši svoje ustavne nadležnosti iste će preuzeti drugi najviši državni organi u skladu sa analognim odredbama Ustava i dobrom ustavnom praksom priznatom i prepoznatom od strane civilizovanih društava, zaključuje predsjednik Prave Crne Gore.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

19:07h

Titogradske vijesti, top1

25.09.2022. u 18:14h

Titogradske vijesti, top2

25.09.2022. u 18:02h

Skip to content