Mikijelj o trajektu “30. avgust”: Hvala Andriji na imenu, Dritanu na hrabroj odluci

Radio Titograd

13.03.2023, 12:58h

3 min

Foto:RTCG

Ministarka Ana Novaković-Đurović je kazala da su činom stavljanja u funkciju prvog trajekta u vlasništvu države na liniji Kamenari-Lepetane potvrdili da su odluke koje je nedavno donijela Vlada Crne Gore a koje idu u pravcu vraćanja najvažnijih državnih resursa državi i državnim preduzećima bile potpuno ispravne i realno i operativno izvodljive.

Direktor JP Morsko dobro Mladen Mikijelj je objasnio zašto je trajekt dobio naziv 30. avgust.

-Prvi trajekt će nositi naziv 30. avgust, kao simbol pada režima koji je sprovodio pljačkaške privatizacije, kao simbol slobode i demokratije, kao datum koji nam je omogućio da u narednom periodu krenemo putem pomirenja i bolje budućnosti. Ukoliko uzmemo u obzir okolnosti pod kojim je izvršena privatizacija prije 30 godina i načina na koji je sproveden nastavak ugovora između Morskog dobra i Pomorskog saobraćaja jasno se može zaključiti da je jedini razlog zašto je ovako važan državni resurs otišao u privatne ruke je činjenica da je vlasnik Pomorskog saobraćaja kum aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića. Gubitak monopolističkog položaja nije samo zabolio privilegovane pojedince već i one koji su od ovog monopolističkog položaja vrijednog na desetine miliona eura imali sitne benifite pa su svojim djelovanjem uspjeli da se stave u službu privilegovanih pojedinaca- kazao je Mikijelj.

Zato smo, kaže Mikijelj u” proteklih 20 dana izloženi lažnih vijestima opasnim po ovo društvo”.

-Valjda je cilj da odustanemo. Sa ovog mjesta poručujem svima da nećemo odustati i da ne možemo odustati. Građani Crne Gore su nam dali povjerenje i to povjerenje ćemo iskoristiti. Naprotiv ovih 20 dana su nam omogućili da jasno vidimo ko se stavio u službu građana a ko se stavio u službu privilegovanih tajkuna. Zato je važan 30. avgust, zato je ovo samo početak- kazao je on i najavio da će u narednih mjesec dana formirati flotu koja će biti značajno većeg kapaciteta nego što je bila flota Pomorskog saobraćaja.

Mikijelj je kazao da će raditi na poboljšanju servisa i na stvaranju preduslova da kroz izmjenu cjenovnika pogodnosti i benefite osjete svi građani Boke.

-Ova investicija je vrijedna oko deset miliona eura, možda se neko pita odakle toliki novac, pritom kompletnu investiciju će sprovesti JP Morsko dobro bez ijednog jedinog eura opterećenja za budžet Vlade. Ukoliko radite pošteno i odgovorno, ukoliko se u državnoj firmi ophodite kao o sopstvenoj kući onda vam je dovoljno dvije godine da stvorite preduslove za ovakav poduhvat- kazao je on.

Na kraju se zahvalio “ Andriji na imenu, Dritanu na hrabroj odluci, Ani na saradnji, predsjednicima bokeljskioh opština na upornosti, Blažu na ideji, a svom timu na požrtvovanom radu”.

Predsjednik UO JP Morsko dobro Blažo Rađenović, kazao je da je danas veliki dan za JP Morsko dobro.

-Ono što je najbitnije da smo danas dobili biznis na ovoj trajektnoj liniji koji je na nivou godišnjeg prihoda Morskog dobra- kazao je Rađenović i dodao da neće odgovarati na spinove i lažne informacije koje su se plasirale.

– Danas je lijep dan, mi ćemo pričati djelima i ubuduće i tako demantovati sve ono što se dešavalo prethodnih 20 dana, ali i prethodne tri decenije- kazao je Rađenović.

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović, ocijenio je da je ovo veliki dan za Boku i lokalne samouprave Herceg- Novi i Tivat.On je podsjetio da su uputili inicijativu preko skupštinskog odbora za turizam da se ovo pitanje rješava na način da Vlada ne raspisuje koncesuju, već da se linija preda na upravljanje državi.

– I opština Tivat i Herceg- Novi insistiraće na tome da se do kraja odbrani javni interes na način da ovi gradovi imaju učešće i udio u upravljačkoj strukturi i dobiti- kazao je Komnenović.

Novinari su ostali uskraćeni za odgovore na brojna pitnaja. Premijer Abazović je najavio da će odgovoriti na pitanja, ali se ipak predomislio, dok ostali, osim ministarke Novaković-Đurović nijesu bili raspoloženi da daju odgovore novinarima.

Na pitanje u čemu je njeno ministarstvo našlo uporište da djelatnost pomorskog saobraćaja dodijeli Morskom dobru i zbog čega to mnistarstvo rješava ovaj problem a ne resorno ministarstvo kapitalnih investicija, ona je kazala da ministarstvo ekologije, prostornog planoranja i urbanizma jeste nadležno nad radom JP Morsko dobro.

-Što se tiče ove promjene, tj dodavanja djelatnosti za obavljanje pomorskog saobraćaja Morskom dobru naše ministarstvo jeste bilo nadležno da u tehničkom smislu pripremi dokumentaciju i da je dostavi na Vladu. Riječ je o izmjeni Statuta koja je zasnovana u osnivačkim aktima tog preduzeća i u odnosu na to je dodata djelatnost pomorskog saobraćaja- kazala je Novaković-Đurović.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 20:54h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:26h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:16h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:55h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:49h

Skip to content