“Mig 41” biće najbrži lovac na svijetu

Radio Titograd

22.12.2017, 00:00h

< 1 min

Šef Komiteta Saveta Federacije za odbranu i bezbjednost Ruske Federacije Viktor Bondjarov rekao je da će „mig 41“ biti najbrži lovac na svijetu, sposoban za ispunjavanje misija dalekog presretanja i moći će da se izbori sa hiperzvučnim raketama.

„Pretpostavlja se da će 'mig 41' biti najbrži u svijetu i maksimalno neprimjetan za radare. Ne samo da će moći da se bori sa standardnim malomanevarskim prijetnjama kao što su krstareće rakete, bombarderi i dronovi već i sa prijetnjom koju predstavljaju hipersonične rakete“, rekao je bivši glavni komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

„Mig 41“ će zamjeniti „mig 31“ (na fotografiji)

Prema njegovim riječima, domet PAK-DP će se kretati u rasponu od 700 do 1.500 kilometara. Biće naoružan raketama R-37 klase vazduh–vazduh, kao i raketama nove generacije.

„'Mig 41' se nalazi u fazi izrade. O njegovoj upotrebi u vojsci je rano govoriti, ali najvjerovatnije to neće biti pre 2025. godine“, dodao je Bondarjov.

Pretpostavlja se da će „mig 41“ doći na smjenu lovaca-presretača „mig 31“, čiji rok eksploatacije ističe 2028. godine.

Podsjetimo, sredinom decembra generalni konstruktor Ujedinjene avijatičarske korporacije Sergej Korotkov izjavio je da rad na konstruisanju PAK-DP može da počne već naredne godine.

Sada se razgovara o tehničkim zadacima na avionu između konstruktora kompanije „Mikojan“ i Ministarstva odbrane Rusije. Nije isključeno ni da budući presretač može da realizuje zadatke u bliskom svemiru.

Podijeli na:

Skip to content