Mićović: Tražićemo uvođenje posebnog krivičnog djela za napade na nosioce pravosudnih funkcija

Radio Titograd

17.05.2024, 11:34h

3 min

Foto:RTCG

 

Crnogorski advokati okupili su se ispred osnovnih sudova u opštinama zbog napada na kolegu Aleksandra Simonovića. Advokatska komora Crne Gore saopštila je da će crnogorski advokati na jedan sat prekinuti rad u petak 17. maja.

“Na način što će se ispred svih osnovnih sudova u Crnoj Gori u 10:00 časova okupiti advokati u znak solidarnosti i protesta zbog nemilog događaja u zgradi Osnovnog suda u Beranama, kada je fizički napadnut naš kolega Aleksandar Simonović, od strane 2 lica, kojom prilikom je zadobio tešku tjelesnu povredu u vidu frakture vilične kosti”, piše u saopštenju koje potpisuje predsjednik Advokatske komore Danilo Mićović.

Mićović je najavio da će pokrenuti inicijativu za izmjene i dopune Zakona i tražiti od nadležnih državnih organa da se u Krivični zakonik uvede posebno krivično djelo koje će se odnositi na napade na advokate, izvršitelje, notare, vještake i sudstvo i sankcionisati takva ponašanja.

On se zahvalio svim kolegama, predstavnicima Notarske komore Advokstake komore i Udruženja vještaka Crne Gore koji su došli danas ispred Osnovnog suda.

“Nažalost, dogodio se napad u Osnovnom sudu u Beranama, gdje je naš kolega zadobio teške tjelesne povrede. To nije prvi put da se dešava, bilo je i ranije incidenata. Advokatska komora je prinuđena da reaguje na ovaj način iz više razloga. Advokatura je profesija koja pojedincu pruža pravnu zaštitu, bez nje nema pravne države. Napad na advokata kao pojedinca i advokaturu je zapravo i napad na državu. Ovo je početak mjera i radnji koje će Advokatska komora preduzeti da preventivno djeluje, da ubuduće ne dolazi do izvršenja ovakvih krivičnih djela – rekao je Mićović.

Drugi razloga za današnje okupljanje je, kako je objasnio, podizanje svijesti pojedinaca koji misle da mogu da na ovaj način rješavaju stvari i pravdu uzimaju u svoje ruke.

Predsjednik Notarske komore Darko Ćurić kazao je da su ispred ove organizacije i svih crnogorskih notara došli da pruže podršku ovoj opravdanoj manifestaciji nezadovoljstva i zabrinutosti advokata u obavljanju svoje profesije.

” Nedavni napad na kolegu advokata u Osnovnom sudu u Beranama kada je zadobio teške tjelesne povrede, nedavni napad na koleginicu notarku na Cetinju, koja je takođe bila ugrožena u obavljanju svoje profesionalne djelatnosti, još jedan napad na koleginicu o kojem, po njenoj izričitoj želji i zahtjevu, nismo obavještavali javnost, pokazuje da su ovakva ponašanja sve učestalija i da predstavlju veliku društvenu opasnost i direktno ugrožavaju i utiču ne samo na fizički integritet notara, nego i obavljanju njihove djelatnosti, naravno i advokata i izvršitelje. Time se utiče na ostvarivanje pravne sigurnosti građana u Crnoj Gori – istakao je Ćurić.

Načini na koji su izvršena ova djela, u Beranama kada je više osoba napalo jednu osobu, na Cetinju kad je žena napadnuta nezaštićena u svojoj kancelariji, prema njegovim riječima, pokazuju da kod počinioca ovakvih djela ne samo da nema nikakvog čojstva, no nema ni junaštva.

” Vidi se da je moral kod takvih izvršilaca u velikom padu, što nažalost govori da se u budućnosti mogu očekivati još gora ponašanja – ocijenio je Ćurić.

Zahtijevaju od svih nadležnih državnih organa da preduzmu sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi zaštitili rad svih pravosudnih profesija u Crnoj Gori.

” Posebno se pridružujemo incijativi Advokatske komore Crne Gore da se u Krivičnom zakoniku inkriminše protivpravno ponašanje koje se manifestuje u napadima na notare, advokate i sve druge pripadnike pravosudne profesije “, rekao je Ćurić.

Predsjednik Udruženja vještaka Marko Lakić kazao je da ne postoji nijedan dan da ne prođe bez verbalnog napada, ističući da su jednom vještaku nedavno zapaljeni auto i kuća.

” Država nije reagovala. Znamo dobro da je zakonom nemoguće održati bilo koji sudski postupak bez prisustva advokata i veliki broj, preko 90 odsto, bez angažovanja sudskih vještaka. Preko 90 odsto sudskih presuda se temelji na nalaze sudskih vještaka. U skoro svim sudskim presudama imamo dvije strane, vještak uvijek postupa u skladu sa pravilima struke i nauke i uvijek je očekivano da će jedna od te dvije strane biti nezadovoljna. Jer za koju god stranu da vještak donese mišljenje, jedna će biti zadovoljna, a druga neće. I onda se neredovno dešava da vještake napadaju kao kolege advokate, notare i izvršitelje – naglasio je Lakić.

On je istakao da se tome mora stati na kraj adekvatnim kaznama.

– Znamo da kazna koju predviđa sud je kazna za jednog učinioca, ali mnogo veći efekat ima kao preventivu, da sve buduće potencijalne počinoce napada na nosioce pravosudnih funkcija. Ukoliko ovaj i slični slučajevi ne budu adekvatno kažnjeni i počinilac ne bude prizvan pravu i zakonu, to će ohrabriti sve ostale da to urade. Ukoliko se desi da ovaj počinilac bude adekvatno kažnjen, ovakvih slučajeva će biti sve manje u narednom periodu – poručio je Lakić.

Advokati su se okupili i u Nikšiću.

Foto: RTCG
Foto: RTCG

Ovom skupu pridružili su se notari i izvršitelji Crne Gore.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

07:10h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:53h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:50h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:47h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:44h

Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:32h

Titogradske vijesti, top1

23.06.2024. u 06:16h

Skip to content