Merkelova planirala da razgovara sa Putinom, pa odustala: Nemam ja uticaj na njega

Radio Titograd

24.11.2022, 16:53h

< 1 min

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je planirala da sazove sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u okviru Savjeta EU godinu dana prije ruskog napada na Ukrajinu.

Ipak, kako je dodala, nije videla mogućnost uticanja na ruskog predsednika pred kraj svog mandata.

Merkel je za magazin Špigl rekla da je sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom imala namjeru da organizuje nezavisan format za razgovor sa Vladimirom Putinom u okviru Saveta EU 2021. godine.

Međutim, priznala je da nije, pred kraj mandata, više imala moć u odnosu na Putina, pošto se znalo da odlazi.

Istakla je da je željela mirnije vrijeme nakon odlaska sa političke scene, jer se, kako dodaje, puno bavila Ukrajinom.

Naglasila je da je ruski napad uslijedio neočekivano.

– Sporazum iz Minska više nije imao smisla. Na ljeto 2021. godine, nakon što su se sastali predsjednik SAD Džozef Bajden i Putin, Makron i ja smo željeli da u Savjetu EU uspostavimo evropski format za razgovore sa ruskim predsjednikom. Ali više nisam imala moć da se nametnem, jer su svi znali – na jesen nisam više tu – objasnila je Merkelova.

Pozivajući se na svoju oproštajnu posetu Moskvi u avgustu 2021. godine, Merkelova je rekla da je imala jasan osjećaj da je završila u vezi politike moći, a da je Putinu samo važna moć.

Istovremeno je kazala da se ne kaje što se nije još jednom kandidovala za kancelarku.

– Morao je neko novi na tu funkciju. Na kraju mandata, u spoljnoj politici, vlada nije napredovala ni milimetar. I to ne samo što se tiče Ukrajine, već i u vezi sukoba u Moldaviji, Gruziji, Siriji i Libiji. Bilo je vrijeme za novi pristup- zaključila je ona.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 09:31h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 08:58h

Skip to content