Medojević: Djeca idu u kriminal, trebaće dosta muke da se sistem vrati u normalu

Radio Titograd

05.05.2023, 10:17h

2 min

Foto:Facebook

Otrovno drvo kriminalizacije društva i glorifikacije kriminala i nasilja je počelo da daje svoje otrovne plodove, ocijenio je predsjednik PzP-a Nebojša Medojević.

– Sjeme zla posijano 90-ih naišlo je na pogodno tlo u zemljama koje su prošle kroz ratne užase i napravile perverzne tranzicije iz komunizma u sistem zasnovan na kriminalu i korupciji. Dugotrajna haotična tranizicija je stvorila vakuum između dva sistema i tu prazninu popunio je jedan bolesni kvazisistem koji je razorio pozitivni sistem vrijednosti i uspostavio novi zasnovan na profitu, lažima, nemoralu, korupciji, nasilju, siromaštvu. Porodica, poštenje, znanje, rad, poštovanje zakona postali su nepoželjni i opterećujući na putu ka uspjehu na društvenoj ljestvici, saopštio je Medojević.

Kako je dodao, kriminalci, korumpirani policajci, lopovi na državnim funkcijama, prostitutke, lažovi postali su novi uzori našoj djeci.

– Ovo sve predugo traje i rastu generacije i generacije djece na rijaliti programima, nasilju, brzim zaradama od kriminala, lažnom sjaju i luksuzu. Porodice se raspadaju, djeca idu u kriminal i prihvataju nasilje kao poželjan metod probijanja kroz život i rešavanja problema. Bezbjednost građana i države postaje goruće pitanje i sistemi bezbjednosti se moraju prilagođavati novim izazovima koje sa sobom donose društvene mreže i nove tehnologije. Od obezbjeđenja škola, sudova, javnih prostora, lične bezbjednosne kulture svakog građanina, sistema ranog otkrivanja i upozoravanja, civilne zaštite, pa do borbe protiv sajber terorizma i novih vidova kriminaliteta. Korjeni ovog zla su duboki. Trebaće dosta muke da se sistem vrati u normalu. Suočavamo se sa domaćim terorizmom i neophodna je sveobuhvatna borba cjelokupnog društva i korjenite radikalne reforme sistema bezbjednosti, krivično-pravnog zakonodavstva, sudske prakse, uz podizanje svijesti o pravim vrijednostima koje treba uporno promovisati i propagirati, saopštio je on.

Kako je zaključio: “Ideje koje su se decenijama slale sa Ekonomskog fakulteta i UDG da je jedino mjerilo uspjeha profit i da su sva sredstva dopuštena u ostvarivanju tog cilja treba odmah i u cjelosti odbaciti i početi sa promocijom pravih vrijednosti koje su zasnovane na humanim civilizacijskim tekovinama. Ovako više ne ide”.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.09.2023. u 19:22h

Skip to content