Medojević: Crna Gora može da opstane samo ako je Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, Hrvati, Romi, Rusi i drugi dožive kao svoju zajedničku kuću

Radio Titograd

24.11.2022, 10:16h

2 min

Foto:CDM

Ako želite da izgradite stabilnu i čvrstu državnu kuću, morate imati duboke i čvrste temelje. Temelj svake države je društveni dogovor, pakt između stanovnika i političkih elita, kazao je Nebojša Medojević, predsjednik Pokreta za promjene.

“Građani prihvataju da plaćaju porez, poštuju zakone, oružjem brane svoju državu ako je neko napadne, a država prihvata da brine o svojim građanima, da garantuje svima jednaka prava, obezbjeđuje poštovanja privatne svojine i ugovora, izporučuje osnovne javne usluge vodeći računa o kvalitetu i cijeni, štiti privatnu i javnu imovunu, obezbjeđuje javni red i mir, uslove za školovanje, neopohodnu zdravstvenu zaštitu, i brine o onima koji ne mogu i nemaju”, navodi Medojević u saopštenju poslatom medijima.

Država je, ističe, dakle produkt dogovora stanovnika i političke elite.

“Poštovanje svih građana i svih naroda i etničkih zajednica je, dakle, temeljni principi na kome mora da počiva naša država. Svako onaj ko pokušava da izoluje bilo koji narod i bilo koju etničku zajednicu kao neprijatelja države i nekoga ko ne može da bude dio vlasti, direktno potkopava temelje naše zajedničke kuće. Svako onaj ko pokušava da kuću gradi bez temelja, na pjeskovitom, muljevitom tlu ili klizištu radi protiv interesa svih ukućana”, kazao je Medojević.

Ukućani, dodaje, imaju pravo i obavezu da štiteći sebe i poštujući svačiju različitost, svi zajedno dignu glas protiv onih koji pokušavaju da našu zajedničku kuću grade na sumnjivim, opasnim i nesolidnim temeljima.

“Crna Gora može da opstane, samo ako je svi Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, Hrvati, Romi, Rusi i drugi iskreno dožive kao svoju zajedničku kuću u kojoj svako ima svoj sprat. Zajednička pravila se moraju poštovati, zajednički troškovi plaćati, ali i Uprava zgrade mora svoj posao da obavlja stručno, pošteno i transparentno u interesu SVIH ukućana. Ma kako se oni zvali, kome se Bogu molili ili klanjali, koju zastavu ljubili. Stabilna i sigurna kuća u kojoj sve funkcioniše normalno i u kojoj postoji dogovor i sloga stanara je preduslov mirnog i prosperitetnog života”, zaključio je Medojević.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

28.11.2022. u 22:43h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2022. u 20:41h

Skip to content