Međunarodni sud pravde odlučuje o naredbi za obustavu ofanzive na Rafu; Izraelske snage nastavljaju da gomilaju trupe

Radio Titograd

24.05.2024, 07:49h

2 min

Foto:Guliver

 

Međunarodni sud pravde (ICJ) danas će donijeti odluku o zahtjevu Južne Afrike da naredi obustavu izraelske ofanzive na Rafu. Istovremeno, izraelski zvaničnici ne odustaju od raspoređivanja dodatnih snaga u Rafi. Zadaćemo veoma težak udarac Hamasu, poručuje ministar odbrane Joav Galant, dok portparol IDF-a ističe da izraelske snage u Rafi “rade ciljano i precizno”.

ICJ danas donosi odluku o zahtjevu Južne Afrike

Međunarodni sud pravde (ICJ) saopštio da će danas donijeti odluku o zahtjevu Južne Afrike da naredi obustavu izraelske ofanzive na Rafu.

Južna Afrika je prošle nedjelje zatražila od Međunarodnog suda pravde da naredi obustavu cjelokupne operacije IDF-a u Gazi, a posebno u Rafi, navodeći da će to učiniti život u Pojasu Gaze neodrživim i samim tim prekršiti Konvenciju o genocidu iz 1948. godine.

Sa druge strane, izraelski ministar odbrane Joav Galant kaže da Izrael raspoređuje dodatne snage u Rafi, kao i da će zadati veoma težak udarac Hamasu.

I portparol izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari poručuje da je “Hamas divlji i varvarski”. “Idemo na Hamas. Oslobodićemo naše taoce”, naglašava Hagari.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je od početka izraelskih napada ubijeno najmanje 35.800 Palestinaca, a ranjeno 80.011 ljudi.

Donatori EU obnovili podršku Agenciji UN za pomoć palestinskim izbjeglicama

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj naveo je da su svi donatori EU obnovili svoju podršku Agenciji UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRVA).

Ipak, sve je teža situacija u Pojasu Gaze. Bolnica Al-Aksa u centralnoj Gazi uskoro će prestati sa radom zbog nedostatka goriva za rad generatora u bolnici, saopštile su palestinske vlasti.

Portparol njemačkog kancelara Olafa Šolca Štefen Hebestrajt poručio je da će Njemačka uhapsiti izraelskog premijera Benjamina Netanjahua ukoliko Međunarodni krivični sud izda nalog za njegovo hapšenje.

Portparol izraelskog premijera osudio je administraciju njemačkog kancelara zbog te izjave poručujući da “mnogi u svijetu moraju da provjere svoj moralni kompas”.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.06.2024. u 18:50h

Titogradske vijesti, top1

25.06.2024. u 14:01h

Skip to content