Međunarodna zajednica poziva Izrael da izbjegne vojnu akciju u Rafi; Hamas prijeti da će obustaviti pregovore o taocima

Radio Titograd

18.02.2024, 07:39h

2 min

FOto:Guliver

 

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj poziva Izrael da izbjegne vojnu akciju u gradu Rafa na jugu Gaze, a lideri G7 upozoravaju na razorne posljedice te akcije izraelske vojske. Oni koji žele da nas spriječe da djelujemo u Rafi, u suštini nam govore da izgubimo rat, poručuje izraelski premijer Benjamin Netanjahu i dodaje da to neće dozvoliti. Hamas prijeti da će obustaviti pregovore o taocima.

Vafa: 66 izraelskih žrtava u jednom danu

Od subote ujutru 66 osoba je ubijeno u izraelskim napadima u Pojasu Gaze, uključujući žrtve napada na kamp raseljenih lica u Deir el Balahu, javila je palestinska novinska agencija Vafa.

Tri osobe su poginule protekle noći kada su izraelski avioni bombardovali stambenu zgradu u Deir el Balahu, u centralnom dijelu Gaze, prenijela je katarska televizija Al Džazira.

Najmanje sedam Palestinaca je poginulo u izraelskom napadu blizu Rafe.

Izrael posljednjih dana izvodi seriju vazdušnih napada na centralna područja Pojasa Gaze, kao i na južne gradove te palestinske enklave – Rafu i Kan Junis.

Šta se dešavalo juče

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj ponovio je poziv Izraelu da izbjegne vojnu akciju u gradu Rafa na jugu Gaze, gdje se sklonilo 1,4 miliona ljudi. I G7 upozorava na “potencijalno razorne posljedice” ako Izrael uđe u Rafu.

Sa druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručuje da će se Izrael boriti do “potpune pobjede i da to uključuje akciju u Rafi”.

“Oni koji žele da nas spriječe da djelujemo u Rafi, u suštini nam govore: ‘izgubimo rat’. Neću dozvoliti da se to dogodi“, poručuje Netanjahu i dodaje: “Nećemo kapitulirati ni pred kakvim pritiskom”.

Hamas prijeti da će obustaviti pregovore o taocima ukoliko pomoć hitno ne bude dopremljena na sjever Pojasa Gaze, gdje su humanitarne agencije upozorile na prijeteću glad.

“Pregovori se ne mogu voditi dok glad pustoši palestinski narod“, rekao je visoki izvor iz Hamasa.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je na Bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu da je pred Izraelom narednih mjeseci “izuzetna prilika” da bude integrisan u Bliski istok, jer su arapske zemlje voljne da normalizuju odnose sa tom zemljom.

Sa Blinkenom se u Minhenu sastao predsjednik Izraela Isak Hercog. Poručio je da je vraćanje talaca “glavni prioritet”.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

21:35h

Titogradske vijesti, top1

23.04.2024. u 17:21h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 17:17h

Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 15:45h

Titogradske vijesti, top1, Uncategorized

23.04.2024. u 15:39h

Skip to content