Međunarodna arbitraža odlučila: Budva mora da plati 40 miliona eura njemačkoj kompaniji WTE

Radio Titograd

16.10.2023, 16:26h

2 min

foto-pixabay

Opština Budva saopštila je da je sud u Frankfurtu prihvatio falsifikovanu garanciju opštine iz 2010. godine i zatražio od opštine da kompaniji WTE plati 40 miliona eura.

“Dužni smo da obavijestimo javnost da je arbitražni tribunal sa sjedištem u Frankfurtu 9.oktobra 2023. godine donio odluku kojom je prihvatio zahtjev kompanije WTE iz Esena (SR Njemačka) u vezi više nego sporne, falsifikovane i navodno opštinske garancije iz aprila 2010. godine i zatražio od opštine da toj kompaniji isplati gotovo 40 miliona eura”, saopšteno je iz opštine.

Odluka je, dodaju, pravnom timu opštine dostavljena 10.oktobra u kasnim večernjim satima.

“Dužni smo napomenuti da je donijeta posle višekratnog i višemjesečnog odlaganja, suprotno praksi međunarodne arbitraže”, naglašavaju iz opštine Budva.

Kako su istakli, pravni tim je u prethodnih nekoliko dana analizirao i uspio da sagleda odluku i pripremi set odgovora na ovaj pokušaj ozakonjenja korupcije bez presedana.

“Dakle, sporna odluka je donijeta od strane tri osobe koje su očigledno pristrasno postupale u korist WTE – a u vezi sa tim napominjemo da od juna mjeseca 2022. godine traje postupak po zahtjevu opštine pred njemačkim redovnim sudom u smislu izuzeća sva tri člana arbitražnog tribunala zbog očigledne pristranosti u korist WTE.  Taj postupak  za izuzeće još uvijek traje. Ispostavlja se da smo bili u pravu kada smo pokrenuli navedeni postupak za izuzeće arbitara koji su donijeli spornu presudu u vezi falsifikovane garancije”, ističe se u saopštenju.

Tribunal je, naglašavaju, u potpunosti zanemario koruptivnu prirodu čitavog „aranžmana“ sa WTE, o čemu svjedoče i brojne pravosnažne krivične presude izrečene pred Višim sudom u Podgorici.

“Takođe, zanemarena je činjenica da se u slučaju sporne garancije radi o notornom falsifikatu (o čemu postoji nesporan i neosporen nalaz vještaka grafologa), a o čemu je SDT još 2020. odnosno 2021. godine detaljno informisan u formi krivične prijave i više dopuna, a dodajmo da o tom falsifikatu postoji komunikacija tužilaštava više država. Međutim, radi interesa javnosti i prije svega građana dužni smo da naglasimo da protiv ove i ovakve odluke postoje pravna sredstva i to pred sudskim instancama u SR Njemačkoj, kao i pred sudovima u Crnoj Gori”, navode.

O svim koracima, aktivnostima, i to procesnim i materijalnim, opština je, ističu, ažurno i blagovremeno obavještavala Specijalno državno tužilaštvo, koje je takođe obaviješteno i o spornoj odluci arbitraže.

Nadaju se da će SDT nakon navedene sporne odluke u konačnom privesti na saslušanje sve osobe za koje postoji osnovana sumnja da su ovu falsifikovanu “garanciju“ predale predstavnicima kompanije WTE.

“Dodajmo ono što je opšte poznato – odnosno da sporna garancija nikada nije bila predmet razmatranja Skupštine opštine Budva – a što je obavezno po zakonu – već predstavlja privatni aranžman osoba koje se slobodno kreću bez posljedica sa jedne i  predstavnika WTE sa druge strane. Zbog prirode postupka više od navedenog ne možemo saopštiti u ovom trenutku, ali želimo da istaknemo da će se ovo pitanje raspravljati na tri adrese i to pred redovnim državnim sudom u Njemačkoj, sudovima Crne Gore, ali i pred SDT-om, imajući u vidu sve materijale koji su do sada tom tužilaštvu do sada dostavljeni”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor.CdM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:01h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:18h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:12h

Skip to content