Međunarodna agencija za energiju: Svijet se vraća uglju

Radio Titograd

01.08.2022, 22:56h

2 min

Globalna potražnja za ugljem ove godine bi mogla da dostigne osam milijardi tona, što odgovara istorijskom maksimumu postavljenom 2013, a očekuje se da će rast potražnje biti nastavljen i iduće godine, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u ažuriranom izvještaju o tržištu uglja.

Na osnovu trenutnih ekonomskih i tržišnih trendova, predviđa se da će globalna potrošnja uglja ove godine porasti za 0,7 odsto, na osam milijardi tona, pod pretpostavkom da se, kako se očekuje, kineska ekonomija oporavi u drugoj polovini godine, navodi se u izvještaju.

Prema navodima agencije, potražnja je podstaknuta rastućim cijenama prirodnog gasa, što primorava mnoge zemlje da se vrate uglju i da ponovo otvore zatvorene termoelektrane.

U analizi se procjenjuje da će Kina, koja je „odgovorna za više od polovine globalne potrošnje uglja“, biti glavni pokretač rasta potražnje u drugoj polovini ove godine, nakon što je u prvom polugodištu zabilježila pad potražnje od tri procenta.

Predviđa se, takođe, da će potražnja za ugljem u Indiji porasti zbog ekonomskog rasta zemlje i veće potrošnje električne energije, kao i da će Evropska unija doprinijeti tražnji, jer se sve više okreće uglju u proizvodnji električne energije, kako bi zamijenila gas ili ga sačuvala za zimu zbog pada uvoza iz Rusije.

Ukazuje se da će tržište uglja 2023. godine oscilirati, prije svega zbog stupanja na snagu embarga Evropske unije na taj energent, zbog čega bi cijene mogle da nastave da rastu i dogodine.

Pošto su rastuće cijene prirodnog gasa učinile ugalj konkurentnijim na mnogim tržištima, to je podstaklo potražnju, što je zauzvrat izazvalo povećanje međunarodnih cijena uglja, koje su tri puta obarale rekord svih vremena između oktobra prošle i maja ove godine.

Sankcije i embargo na ruski ugalj su poremetili tržišta, a problemi u drugim zemljama glavnim izvoznicima tog energenta doprinijeli su smanjenju ponude.

„Budući da se drugi proizvođači uglja suočavaju s ograničenim kapacitetima da nadoknade rusku proizvodnju, cijene na terminskim tržištima uglja ukazuju na nastavak zategnute situacije u narednoj godini i nadalje“, navodi se u izvještaju IEA.

Izvor:Fonet

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

27.09.2022. u 19:56h

Titogradske vijesti, top2

27.09.2022. u 19:52h

Titogradske vijesti, top2

27.09.2022. u 19:50h

Titogradske vijesti, top2

27.09.2022. u 19:16h

Skip to content