MATICA CRNOGORSKA “Zaboravili da put u EU ide preko Zagreba, a ne Beograda”

Radio Titograd

01.07.2024, 08:33h

2 min

Foto: Matica crnogorska

 

Usvajanje Rezolucije o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mauthauzen u Skupštini Crne Gore predstavlja još jedan u nizu nepromišljenih akata vladajuće strukture, koji ne samo da bespotrebno generiše dodatne tenzije i društvene podjele unutar crnogorskog društva, već dovodi u pitanje dobrosusjedske odnose s Republikom Hrvatskom, smatraju u Matici crnogorskoj.

“Iako o karakteru konc-logora Jasenovac decenijama unazad postoji nepodijeljeno stanovište naučne i šire javnosti, te da on predstavlja mjesto trajnog pijeteta najviših državnih organa Republike Hrvatske, predlagačima navedene rezolucije to nije bilo važno. Njihov cilj je da preko nevinih jasenovačkih žrtava političkom ucjenom obaranja Vlade još jednom nanesu štetu našoj državi i predstave se kao politička posluga beogradskog režima”, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Matice Ivan Jovović.

Ovim činom je, kako kažu iz Matice, i razobličena mimikrija onog dijela političkih subjekata koji se samo deklarativno zalažu za evropske vrijednosti i potrebu za članstvom Crne Gore u EU.

“Politički akt donošenja Razolucije je stvorio podlogu za dalju regresiju crnogorskog društva i njegovo vraćanje na zlokobnu trasu balkanskih istorijskih bespuća. Posebno zabrinjava što se i ne nazire djelotvorni odgovor na sistemsko urušavanje Crne Gore od dijela retrogradnih i revizionističkih političkih i društvenih aktera” kažu iz Matice.

Oni ocjenjuju da je odsustvo ozbiljno osmišljene politike i posvećenosti crnogorskim državnim interesima uz prisutni diletantizam, danas, nažalost, surova realnost naše političke zajednice.

“Usvojena Rezolucija o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mauthauzenu Skupštine Crne Gore je definitivno ugrozila dugogodišnju kvalitetnu bilateralnu saradnju između Crne Gore i Hrvatske, i istovremeno dovela u pitanje naše strateško partnerstvo sa Republikom Hrvatskom na putu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Očigledno je da su u svom vidovdanskom zanosu zaboravili na notornu činjenicu da evropski put Crne Gore u svim daljim fazama pristupanja ide, između ostalih, preko Zagreba, a ne Beograda”, zaključio je predsjednik Matice Ivan Jovović.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 11:27h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 10:26h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 10:21h

04.07.2024. u 18:32h

04.07.2024. u 18:32h

Skip to content