Masovni raketni napad – širom Ukrajine otvaraju se skloništa sa grijanjem, strujom i vodom

Radio Titograd

24.11.2022, 07:28h

2 min

Foto:EPA

Ukrajinski mediji javljaju da je gotovo cijela zemlja bez struje, kao i dio susjedne Moldavije, a u Harkovu ne radi metro. Zbog restrikcija struje u Kijevu ova zima mogla bi biti najgora od Drugog svjetskog rata, kaže gradonačelnik. Širom Ukrajine otvaraju skloništa sa grijanjem, strujom i vodom.

Kompanija za nuklearnu energiju “Energoatom” tvrdi da su blokovi tri ukrajinske atomske elektrane isključeni nakon ruskih raketnih udara širom zemlje.

U istoj situaciji je i Zaporožje, koje je, prema navodima Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA), ostala bez spoljnog napajanja strujom pa se oslanja na dizel agregate za hitne slučajeve.

Zamjenik premijera Moldavije Andrej Spinu rekao je da su i u toj zemlji, poslije ruskih napada na energetsku infrastrukturu Ukrajine, bila prijavljena isključenja struje. U međuvremenu, 90 odsto područja pogođenih havarijom dobila su električnu energiju.

O Rusiji se diskutovalo u Evropskom parlamentu. U Strazburu je usvojena Rezolucija kojom se Rusija proglašava “državnim sponzorom terorizma”, tvrdeći da vojni napadi Moskve na civilne ciljeve, poput energetske infrastrukture, bolnica, škola i skloništa, krše međunarodno pravo.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov osudio je Rezoluciju EP i ocenio da “nju treba da komentarišu ljekari”.

Volodimir Zelenski kaže da će Ukrajina zatražiti hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN kako bi se razgovaralo o najnovijim ruskim udarima na objekte za proizvodnju električne energije.

U međuvremenu, u ukrajinskom parlamentu podnijet je nacrt Zakona o zabrani Ruske pravoslavne crkve i vjerskih organizacija koje su u njenom sastavu u Ukrajini.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je 35 vojnika koji su bili zarobljeni u Ukrajini pušteno poslije pregovora.

Prvi put od početka rata, London Kijevu šalje tri helikoptera, a uskoro i paket oružja za protivvazduhoplovnu odbranu vredan 50 miliona funti, uključujući 10.000 artiljerijskih metaka.

Zbog zapadnih sankcija, više od 400.000 tona ruskog đubriva, namenjenog zemljama u razvoju, uključujući Afriku blokirano je u evropskim lukama.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

05.12.2022. u 08:38h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 08:21h

24.11.2022. u 07:39h

24.11.2022. u 07:39h

Skip to content