MASLENICE

Radio Titograd

26.02.2023, 13:12h

3 min

Foto:TV E

za Antenu M piše: Slobodan Backović

Subota 25. februara trebala je da bude radni dan naših javnih obrazovnih ustanova-dan nadoknade dana zbog pomjeranja početka drugog polugodišta. Uprave naših škola su te subote ranije znali da pretvore u sportske dane, dane za izlete itd. Kod djece su ove subote bile nepopularne i veliki broj ih nije subotom dolazio u školu na nadoknadu časova.

Juče smo imali inovirani pristup suboti kojom se nadoknađuju propušteni časovi. Subota je iskorišćena da se proslavi vjerski praznik Maslenice. Očigledno je da je to bilo inicirano i kordinisano sa strane jer se ova proslava održala u najmanje dvije škole koje su se tim povodom pojavile u medijima.

Objašnjenja organizatora-aktiva nastavnika ruskog jezika i direktorice škole o razlogu proslave Maslenice su bila slična. Povodom proslave iz Gimnazije “Slobodan Škerović” je saopšteno: ”Volonterski klub Gimnazije „Slobodan Škerović”, uz podršku Aktiva ruskog jezika, u petak, 25. februara, organizovao je obilježavanje Maslenice. Ovaj ruski praznik slavi se u nedjelji prije časnog posta, koja podrazumijeva praštanje”.

Iz osnovne škole “Novka Ubović” je objašnjeno: “Danas smo u školi uz muziku, uskusnu hranu i prije svega veselo raspoloženje, obilježili Maslenicu, tradicionalni ruski praznik kojim se uz ukusne palačinke koje simbolizuju Sunce, ispraća zima i najavljuje proljeće.” Direktorica je dodala i: “da se taj praznik godinama proslavlja u svim školama jer je vezan za učenje kulture ruskog jezika koji djeca izučavaju kao i običaje i tradiciju.”

Kao što vidimo naši prosvjetari su Maslenice slavili kao ruski praznik i dan koji je vezan za “učenje kulture ruskog jezika”.
U njenoj izjavi su dvije ortodoksne neistine. Prva je da se ovaj praznik godinama proslavlja u svim školama a nije se nikada proslavljao u našim školama. Druga, da li Maslenice imaju toliku vezu sa ruskim jezikom da bi se u školama proslavljale. Kako se nije sjetila da kod Rusa postoje i drugi običajni praznici i da bi njihove proslave mogla interpretirati na isti način (Красная горка, Иван купала, День Петра и Февронии itd).

Maslenice su istočnoslovenski tradicionalni vjerski praznik koji se slavi u nedjelji prije velikog Uskršnjeg posta, a koji je u svojoj obrednoj osnovi zadržao niz elemenata predhrišćanke slovenske mitologije.

U vjerskom kalendaru Istočnih Slovena ovaj praznik označava granicu između zime i proljeća, kao i početak velikog Uskršnjeg posta. Dan proslave Maslenice se mijenja svake godine jer zavisi od dana kada se slavi Uskrs.

Maslenice se slave u Rusiji, Bjelorusiji i Ukrajini. Zbog toga je objašnjenje organizatora proslave Maslenica kao ruskog praznika u Crnoj Gori rezultat skrivene loše namjere ili ortodoksnog neznanja. Prije će biti ovo prvo.

Ako se Maslenice proslavljaju u ruskim školama, treba li da se proslavljaju i u našim? Maslenice u Crnoj Gori mogu da se proslavljaju u etničkim ruskim, ukrajinskim i bjeloruskim grupama, van škola.

Ako je proslava Maslenica u pomenutim školama zbog ruskog jezika i običaja, postavlja se pitanje koliko djece u tim školama uči ruski jezik. Taj broj nije veliki, možda par odjeljenja. Onda se nameće i sljedeće pitanje: ako je u školi malo djece koja uče ruski, zašto se proslava Maslenice nameće svoj djeci škole? Ili, da li je dovoljno da su direktorica i resorni ministar nastavnici ruskog jezika pa da se zbog toga uvode u škole ruski običaji?

Kada je ruski jezik u pitanju, pitanje za organizatore ovog vjerskog praznika je: zašto ne slave međunarodni Dan ruskog jezika 6. juna (dan rođenja A. S. Puškina) koji su ustanovile UN 2010. godine?

Na kraju poruka organizatorima Maslenica napomena iz Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju:
“Član 5. U javnoj ustanovi i u ustanovi kojoj je dodijeljena koncesija za izvođenje javno važećeg obrazovnog programa obrazovanje i vaspitanje je svjetovnog karaktera.

U ustanovi iz stava 1 ovog člana nije dozvoljeno religijsko djelovanje osim u ustanovama koje su licencirane kao srednje vjerske škole.”

Šta bi mogli javnosti da saopšte iz Prosvjetne inspekcije o objasne kako se proslavom vjerskog praznika Maslenice u školama mogu nadoknaditi propošteni časovi?

 

Izvor:Antena M

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 11:02h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 10:30h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 10:27h

Skip to content