Martinović sa Gjorgievim: Posvećenost daljem jačanju saradnje Ministarstva sa sistemom UN

Radio Titograd

14.02.2024, 12:06h

2 min

Foto: MERT

Tokom sastanka ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimira Martinovića, i v.d. Rezidentnog koordinatora Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori – Vladimira Gjorgieva, zajednički je konstatovana dobra i kontinuirana saradnja na ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja, čime Crna Gora ubrzava svoj evropski put, imajući u vidu visok stepen komplementarnosti Agende 2030 i procesa pristupanja EU.

“Tim UN u zemlji prepoznaje doprinos Ministarstva u tom pravcu, konkretno u unapređenju ekologije, održivog razvoja i turizma i pozdravlja napredak rada Vlade u prvih 100 dana”, saopšteno je iz MERT-a.

Martinović naglasio je važnost ekologije i održivog razvoja kao ključnih komponenti u turističkoj strategiji Crne Gore. Istakao je da UN pruža podršku otvarajući vrata za sve aktivnosti i projekte koji doprinose poboljšanju u ovim oblastima.

“Razgovarano je i o turističkim potencijalima Crne Gore, s posebnim naglaskom na njen geografski položaj i ekološke pogodnosti u kontekstu održivog razvoja, što je od izuzetne važnosti za dalji razvoj turističkog sektora”, navodi se u saopštenju.

Ministar Martinović izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom s timom UN u zemlji i istakao da će Ministarstvo nastaviti da bude pouzdan partner. Ujedno je pozvao na ekspertsku i stručnu podršku UN kako bi se ostvarili ciljevi i dalje unaprijedili ekološki i turistički sektor.

“Gjorgiev je naglasio da je upoznat sa posjetom ministra Međunarodnom sajmu turizma u Njujorku i njegovim susretom sa predstavnicima UNDP, ističući važnost jačanja međunarodne saradnje i razmjene iskustava. On je posebno naglasio značaj koordinacije i zajedničke saradnje na ubrzavanju ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja, ističući da resor ministra Martinovića ima posebno važnu ulogu na tom putu”, dodaje se u saopštenju.

Gjorgiev je upoznao ministra sa radom UNECE i UNEP na ekološkom profilu Crne Gore, istakavši da relevantne agencije UN stoje na raspolaganju za dodatnu ekspertizu i saradnju.

Martinović je upoznao gosta i sa aktivnostima na planu stopiranja nelegalne eksploatacije šljunka, naglasivši opredijeljenost ministarstva da nastavi u tom pravcu.

U zaključku, Martinović istakao je predanost Crne Gore putu ka EU i važnost podrške partnera poput UN u ostvarenju zajedničkih ciljeva.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

18.04.2024. u 19:09h

Skip to content