Makron: Posljedice napada na Rafu bile bi neprihvatljive; MSP: Nema potrebe za dodatnim mjerama zaštite prava Palestinaca u Gazi

Radio Titograd

17.02.2024, 07:15h

2 min

Foto:Guliver

 

Izraelski ministar spoljnih Izrael Kac saopštio je da će ta država morati da se obračuna s Hamasom u Rafi, na jugu Pojasa Gaze. Kralj Jordana Abdulah Drugi i francuski predsjednik Emanuel Makron saglasili su se da bi napad doveo do humanitarne katastrofe bez presedana, dok je predsjednik SAD Džozef Bajden rekao da ne očekuje da će Izrael pokrenuti operaciju u Rafi dok traju pregovori o taocima. Hamas je saopštio da među Izraelcima koji su odvedeni kao taoci 7. oktobra ima mnogo stradalih, a da se oni koji su dosad preživjeli nalaze u izuzetno teškim uslovima.

MSP: Nema potrebe za dodatnim mjerama zaštite prava Palestinaca u Gazi

Međunarodni sud pravde u Hagu (MSP) saopštio je da nema potrebe za uvođenjem dodatnih hitnih mjera za zaštitu prava Palestinaca nakon izraelske ofanzive na Rafu, na jugu Pojasa Gaze.

Sud je saopštio da “opasna situacija” u Pojasu Gaze, posebno u Rafi, “zahtijeva hitno i efikasno sprovođenje privremenih mjera” koje je sud naložio 26. januara, ali “ne zahtijeva uvođenje dopunskih privremenih mjera”, prenosi Rojters.

Odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu dolazi nakon što je Južna Afrika ranije ovog mjeseca zatražila od tog tribunala da razmotri da li plan Izraela da proširi svoju ofanzivu u Pojasu Gaze i na grad Rafu zahtijeva dodatne mjere za zaštitu prava Palestinaca.

Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u Gazi

Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim djelovima Gaze, djeluje sa kopna, mora i iz vazduha, a glavne operacije su sada na jugu Gaze u Kan Junisu, gdje su, kako kažu, pokrenuli kopnenu operaciju protiv Hamasa. Najavljuje ofanzivu i na grad Rafu u kojem se nalazi milion i po Palestinaca.

Izraelski ministar spoljnih Izrael Kac saopštio je da će ta država morati da se obračuna s Hamasom u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, ali da će sarađivati s Egiptom kada su u pitanju palestinske izbjeglice.

Na pitanje gdje bi milion i po Palestinaca mogle da odu iz Rafe, on je sugerisao Kan Junis, ali je naglasio da će Izrael sarađivati sa Egiptom po ovom pitanju kako bi se osiguralo da interesi Kaira nisu oštećeni.

Kralj Jordana Abdulah Drugi i francuski predsjednik Emanuel Makron saglasili su se da bi napad na Rafu doveo do humanitarne katastrofe bez presedana, te da bi posljedice bile neprihvatljive, dok je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden rekao da ne očekuje da će Izrael pokrenuti operaciju u Rafi dok traju pregovori o taocima.

Oglasio se i visoki komesar UN-a za izbjeglice rekao je da bi prelivanje izbjeglica iz Rafe na egipatski Sinaj predstavljalo katastrofu i da su tamošnje vlasti jasno stavile do znanja da Palestincima treba pomoći u enklavi.

Hamas je, sa druge strane, saopštio da među Izraelcima koji su odvedeni kao taoci 7. oktobra ima mnogo stradalih, a oni koji su dosad preživjeli nalaze se u izuzetno teškim uslovima.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da pokušava da dobije pristup najvećoj funkcionalnoj bolnici u Gazi, Naser, nakon izraelskog upada.

Najmanje 28.775 Palestinaca je ubijeno, a 68.552 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Oglasio se i Hezbolah koji je poručio da će ta grupa pojačati napade na Izrael.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 11:49h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 10:56h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 09:57h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 09:53h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 07:57h

Skip to content