Makron Milatoviću: Crna Gora da ubrza reforme, posebno u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i kriminala

Radio Titograd

09.11.2023, 17:58h

2 min

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sreo se danas u Jelisejskoj palati sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Riječ je o još jednom uspješnom sastanku dva državnika u veoma kratkom roku, tokom kojeg je razgovarano o daljem jačanju bilateralne saradnje između Crne Gore i Francuske, sa fokusom na pitanja koja se odnose na vladavinu prava, ekonomiju, odbranu, realizaciju infrastrukturnih projekata, kao i na međusobnu podršku u multilateralnim organizacijama, saopšteno je iz Kabineta Milatovića.

“Značajan dio razgovora bio je posvećen aspiracijama Crne Gore da do 2028. godine ostvari punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Predsjednik Milatović upoznao je svog sagovornika da je, od njihovog posljednjeg susreta, u Crnoj Gori formirana nova Vlada, koju predvodi proevropski orijentisan premijer, i da je zemlja čvrsto opredijeljena da do kraja godine kompletira imenovanja u pravosuđu i tako ubrza evropski put. Predsjednik Milatović je zatražio od predsjednika Makrona da upravo i ovu poruku prenese na sastanku Evropskog savjeta”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Milatović je takođe poručio da u vremenu brojnih kriza i eskalacije sukoba širom svijeta, Crna Gora ostaje snažno privržena saradnji u okviru NATO alijanse, kao i svim odlukama iz domena zajedničke vanjske i bezbjednosne politike Evropske unije.

Milatović je takođe upoznao predsjednika Makrona sa kandidaturom Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN-a.

“Francuski predsjednik je čestitao Milatoviću na posvećenosti evropskoj agendi i ukazao na potrebu ubrzanja unutrašnjih reformi u Crnoj Gori, posebno kada su u pitanju vladavina prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i unapređenje medijskog ambijenta. Predsjednik Makron je dodao da bi uspješno ispunjavanje mjerila za članstvo Crne Gore u EU predstavljalo dobar primjer i podsticaj za ostale države kandidate, u čemu podrška Francuske neće izostati.

Predsjednik Milatović je pozvao predsjednika Francuske da posjeti Crnu Goru, i da tako postane prvi francuski predsjednik koji je došao u zvaničnu posjetu. Na sastanku je dogovoren nastavak intenzivne komunikacije između dva predsjednika na temama od zajedničkog interesa”, piše u saopštenju.

 

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 18:49h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 17:00h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:34h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:28h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:22h

Skip to content