Losos smanjuje holesterol

Radio Titograd

22.02.2024, 06:13h

2 min

Foto:Pixabay

Nutricionisti odavno preporučuju uključivanje lososa u obroke jer studije pokazuju da je veća vjerovatnoća da će ljudi koji ga jedu biti mršaviji i bez bolesti.

Istraživači sa Univerziteta Kolorado vjeruju da su otkrili najmanje četiri jedinjenja u ribi za koja kažu da mogu da smanje nivo lošeg holesterola.

Nova studija, objavljena u Journal of Nutrition, pokazala je da jedenjem lososa možete unijeti najmanje 30 metabolita – supstanci koje se formiraju tokom varenja ili drugih hemijskih procesa.

Naučnici sa Univerziteta Kolorado nedavno su istakli otkriće četiri ključna jedinjenja u ribi koja imaju potencijal da smanje nivo lošeg holesterola, masne supstance odgovorne za oštećenje krvnih sudova i povećanje rizika od srčanog i moždanog udara.

Njihova nedavna studija istraživala je nutritivne efekte jedenja lososa i identifikovala najmanje 30 metaboličkih jedinjenja koja su rezultat varenja i drugih hemijskih reakcija.

Od ovih jedinjenja, četiri su pokazala značajne pozitivne efekte na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Za istraživanje je angažovan 41 učesnik između 30 i 69 godina koji su slijedili mediteransku ishranu, obogaćenu ribom, nemasnim mesom, integralnim žitaricama i voćem i povrćem, prenosi b92.

Nakon dvije nedjelje konzumiranja lososa u ishrani, učesnicima su uzeti uzorci krvi i obavljeni drugi testovi kako bi se procijenilo stanje njihovog kardiovaskularnog sistema. Takođe je važno navesti da su učesnici bili gojazni, ali da nisu imali aktivna metabolička stanja kao što je dijabetes tipa 2.

Analizirajući uzorke hrane i krvi, istraživači su identifikovali 508 jedinstvenih jedinjenja prisutnih samo u lososu. Od ovih jedinjenja, dva su već poznata po svojoj sposobnosti da snize holesterol i poboljšaju zdravlje srca.

Učesnici sa višim nivoima ovih jedinjenja u krvi pokazali su značajno smanjenje ukupnog holesterola, holesterola lipoproteina niske gustine, triglicerida i apolipoproteina B, što je važan pokazatelj srčanih oboljenja.

Osim toga, istraživanje je ukazalo na raznovrsnost vrsta lososa, pri čemu se divlji pacifički losos smatra najzdravijim zbog sadržaja omega-3 masnih kiselina koje potiču iz algi i planktona u ishrani ribe, piše Dejli mejl.

Mediteranska ishrana, obogaćena voćem, povrćem, integralnim žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i maslinovim uljem, prepoznata je kao zlatni standard ishrane.

Istraživanja su pokazala da prelazak sa tipične zapadnjačke ishrane na mediteransku može da produži očekivani životni vijek, a što se prije počne, rezultati su bolji.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

18.04.2024. u 19:09h

Skip to content