Ljekovito povrće: Dinja bogata mineralima i štiti srce

Radio Titograd

10.03.2024, 06:52h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Izuzmemo li sladoled, teško je zamisliti slađi zalogaj u ljetnjem periodu nego onoj koji daju lubenica i dinja.

Plodu dinje i semenkama zajednička je karakteristika da sadrže beta-karoten, folnu kiselinu i vitamin Ce, a u malim količinama i vitamin E, i kompleks vitamina Be.

Dinja je bogata mineralima neophodnim za normalno funkcionisanje organizma: kalcijum, magnezijum, kalijum, fosfor, natrijum, cink, gvožđe, bakar i sumpor.

Energetska vrijednost dinje je 24 kilokalorija u 100 grama, pa dinja ima primjenu i u dijetalnoj ishrani.

Skoro 95 odsto ploda čini voda, proteina ima samo jedan odsto, oko pet i po odsto je šećera, jedan odsto čine biljna vlakna, a ima i nešto limunske kiseline i eteričnog ulja.

Dinja je vrlo zdrava. Odlično utiče na zdravlje organizma i štiti od kardiovaskularnih bolesti i starenja. Podstiče normalan rad bubrega, a zbog visokog sadržaja beta-karotena, djeluje kao antioksidans.

Baš kao ni lubenica, ni dinja nije voće, već botanički pripada povrću. U istočnjačkim kuhinjama se priprema umak ili sos od dinje koji se uglavnom služi uz piletinu ili ribu sa roštilja, a često se dinja servira i uz meso ili mesne prerađevine.

Dinja ima veliku industrijsku primjenu, pa se od nje često prave kompoti i marmelade.

Jedan od osnovnih sastojaka kašastih voćnih sokova je upravo dinja, iako se to često ne navodi jasno na etiketama mnogih od tih proizvoda.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

21:35h

Titogradske vijesti, top1

23.04.2024. u 17:21h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 17:17h

Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 15:45h

Titogradske vijesti, top1, Uncategorized

23.04.2024. u 15:39h

Skip to content