Ljekari: Vještačka inteligencija dobija na značaju u medicini, ali zahtijeva etičku provjeru

Radio Titograd

20.10.2023, 07:31h

< 1 min

Foto: Shutterstock

Medicinski sistemi integrisani sa vještačkom inteligencijom (AI) mogu da olakšaju i ubrzaju posao ljekarima, ali moraju da se koriste etički, ocijenio je predsjednik Njemačke ljekarske komore Klaus Rajnhart (Reinhardt).

“AI ima potencijal za revoluciju liječenja pacijenata”, rekao je Rajhnart u četvrtak agenciji dpa.

Prema njegovim riječima, ona može da poveća efikasnost zdravstvenog sistema i unaprijedi medicinsko istraživanje.

Uprkos euforiji zbog tehničkih mogućnosti AI, ljekari ne smiju iz vida da izgube etičke aspekte, poput čuvanja privatnosti i ličnih podataka pacijenata, dodao je.

“Već danas, AI pomaže u analizi rendgenskih snimaka, magnetne rezonance i kompjuterskog skeniranja”, rekao je Rajnahrt na skupštini Komore.

Sisteme AI učestalo koriste i hirurzi za preciznije i manje invazivne intervencije.

AI će samo dobijati na značaju u mnogim drugim oblastima zdravstvene njege: Pomoći će pri postavljanju precizne terapije i praćenju stanja pacijenata kod kuće uz analizu podataka u realnom vremenu.

Ordinacijama i bolnicama AI će pomagati u administrativnim poslovima i ljekarima ostavljati više vremena za pacijente, nastavio je Rajnhart, dok će mogućnost munjevite obrade ogromne mase podataka ubrzati istraživanje novih ljekova.

Međutim, “upotreba AI zahtijeva pažljivo razmatranje, posebno zaštite podataka, bezbjednosti i odgovornosti.” Algoritmi koji stoje iza automatizovanih sistema odlučivanja moraju biti transparentni i etički provjereni”, rekao je Rajnhart.

“Primjena modernih sistema vještačke inteligencije ne smije zamijeniti ljudsku, individualnu i ličnu pažnju. Moramo postaviti jasne smjernice za odgovornu primjenu tehnologije”, dodao je.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

05.12.2023. u 15:07h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2023. u 13:59h

Skip to content