Lideri EU traže “trenutni” prekid vatre u Gazi; Desetine stradalih u izraelskim udarima širom enklave

Radio Titograd

22.03.2024, 07:21h

< 1 min

Foto:Guliver

 

Izraelska vojska tvrdi da su njihove snage u bolnici Šifa ubile više od 50 naoružanih militanata. Gotovo 32.000 ubijenih u Gazi od 7. oktobra, navode tamošnje vlasti. Komandant Palestinskog islamskog džihada podlegao povredama zadobijenim u napadu na Zapadnu obalu. Dok državni sekretar SAD još vjeruje da je primirje moguće, lideri EU sa samita u Briselu zatražili su momentalni prekid vatre u Gazi.

Pregled jučerašnjih dešavanja

Izraelska vojska saopštila je da su njene snage eliminisale više od 50 palestinskih naoružanih napadača tokom proteklog dana u borbama oko bolnice Šifa u Pojasu Gaze. Kako se dodaje, od početka operacija u krugu bolnice ubijeno je preko 140 boraca Hamasa.

Palestinska agencija Vafa navodi da je poslije izraelskih udara na grad Gazu, Deir el Balah i kampove Nuseirat i Šati, ostalo na desetine mrtvih i ranjenih. Od 7. oktobra u toj enklavi poginulo je, prema podacima tamošnjeg Ministarstva zdravlja, 31.988 Palestinaca.

Mediji u Izraelu navode da je komandant Palestinskog islamskog džihada Muhamed Havašin podlegao povredama koje je pretrpio u vazdušnom napadu u Zapadnoj obali.

Lideri Evropske unije sa samita u Briselu pozvali su na “trenutnu” humanitarnu pauzu u Gazi koja bi dovela do prekida vatre.

U svjetlu tekućih pregovora u Dohi, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da predstoji “težak posao” kako bi se postigao dogovor o oslobađanju talaca i primirju u Gazi ali da “i dalje vjeruje da je to moguće“.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

18.04.2024. u 19:09h

Skip to content