Lične stvari Eltona Džona prodate za skoro osam miliona dolara

Radio Titograd

24.02.2024, 06:04h

< 1 min

Foto:Gulivor

 

Lični predmeti muzičke ikone Eltona Džona prodati su u Njujorku za skoro osam miliona dolara. Skoro 100.000 dolara za srebrne čizme sa monogramom Eltona Džona i oko dva miliona dolara za triptih uličnog umjetnika Banksija iz njegove kolekcije.

Aukcijska kuća „Christie’s“ vodi seriju od osam rasprodaja do 28. februara, fizički i onlajn, kolekcije sedamdesetšestogodišnjeg muzičara, uključujući glamurozni kombinezon od slonovače i zlata iz ranih 1970-ih koji je dizajnirala Eni Rivi za 12.600 dolara.

Dok su entuzijasti kolekcionari licitirali sredinom nedjelje, Džonov klavir je koštao više od 200.000 dolara, a naočare za sunce, ključni element pjevačevog prepoznatljivog izgleda, našle su kupca za 22.680 dolara, deset puta više od prvobitne procjene.

Većina predmeta dolazi iz njegovog luksuznog doma u Atlanti, koji mu je služio kao baza za američke turneje, a koji je nedavno prodao.

Sa djelima umjetnika Kita Haringa, Endija Vorhola, Roberta Mepltorpa i Ričarda Avedona, kolekcija koju je sakupio sa mužem Dejvidom Fernišem pokazuje ukus ovog para za savremenu umjetnost.

Legendarni muzičar, poznat po hitovima poput „Your Song“, „Rocket Man“ i „Sacrifice“, kitnjastim kostimima i posvećenosti borbi protiv HIV/AIDS-a, završio je svoju oproštajnu turneju prošle godine.

Lične kolekcije ikona pop kulture postale su redovna pojava u vodećim svjetskim aukcijskim kućama.

Prošlog septembra hiljade predmeta, koji su pripadali pokojnom frontmenu grupe „Queen“ Frediju Merkjuriju, prodato je za 40 miliona funti što je oko 50,4 miliona dolara, objavila je aukcijska kuća „Sotheby’s“.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 19:40h

Skip to content