Liberalna partija poziva liberale i građane da bojkotuju predstojeći popis

Radio Titograd

19.10.2023, 10:23h

2 min

Foto: Liberalna partija

Predsjedništvo Liberalne partije nakon analiziranja ubjedljive i utemeljene argumentacije za odlaganje Popisa planiranog za period 1 – 15. novembar 2023. godine i nakon dobijanja odgovora nadležnih institucija, prije svega Vlade Crne Gore, i uz detaljno sagledavanje svih okolnosti i nespornih elemenata, odbijajući da učestvuje u pripremljenoj farsi, donijelo je odluku o bojkotu predstojećeg popisa.

“LP je zajedno sa suverenističkim i građanskim partijama, nacionalnim vijećima manje brojnih naroda, brojnim crnogorskim organizacijama u oblasti kulture i umjetnosti i nevladinim organizacijama u prethodnih nekoliko sedmica Vladi Crne Gore i domaćoj javnosti predstavili argumente zbog kojih je Popis potrebno odložiti, kako bi se održao u periodu i uslovima u kojima će biti ono što istinski i mora biti i što jeste u razvijenim demokratskim društvima, a kako i stoji na web sajtu MONSTAT-a – najmasovnije i najkompleksnije statističko istraživanje koje se sprovodi na svakih deset godina u skladu sa jedinstvenim standardima UN i Evropske komisije”, saaopšteno je iz te partije.

Vlada Crne Gore se, kako su ocijenili, očigledno oglušuje na sve argumente, ignoriše ih vodeći se očigledno agendom koju mora sprovoditi, a koja je skrojena na Andrićevom vencu u Beogradu. Sa druge strane, za evropsku i građansku Crnu Goru mnogo značajnija adresa – Evropski parlament je usvojio Rezoluciju o Crnoj Gori u kojoj se jasno navodi da je Popis moguće održati tek nakon što se završi politički zastoj u Crnoj Gori, a u skladu sa međunarodnim i EU standardima.

“To kako Andrićev venac u Beogradu i današnja Vlada Crne Gore vide „međunarodne i EU standarde” primjenjene na Popis u Crnoj Gori jasno govori i protestna nota Hrvatske upućena Vladi Crne Gore, države članice EU, u kojoj se navodi da je “apsolutno je neprihvatljiv pokušaj posezanja i pripisivanja srpskoj kulturi kulturne i istorijske baštine Republike Hrvatske i hrvatskog naroda””, navode u saopštenju.

Želeći da izvrše pritisak na slobodno izjašnjavanje građanki i građana Crne Gore na Popisu, ideolozi kleronacionalističke i velikosrpske poltike koja Zapadni Balkan i Crnu Goru konstatno želi uvući u svoj mrak, čak ne posežu samo za naslijeđem crnogorske kulture i istorije. U svemu tome Vlada Crne Gore očigledno niti želi, a još manje je spremna, da zaštiti sve svoje građanke i građane. Naravno, zadatak je zadatak, i kao sve zadatke koje je Vlada na čelu sa Dritanom Abazovićem dobila iz Beograda i uredno izvršila, voljna je da izvrši i ovaj – otvori vrata etno-federalizaciji Crne Gore.

“Iz tog razloga, ukoliko se ne desi iznenadni preokret i Vlada odloži Popis ili prihvati uslove i argumente opozicionih partija, onako kako je Vlada 2011. godine imala sluha za zahtjeve tadašnje opozicije, Liberalna partija poziva svoje članove i simpatizere i sve građanke i građane Crne Gore da bojkotuju Popis u periodu od 1 – 15. novembra i tako zatvore vrata planovima da se razori građanska, multietnička, sekularna, antifašistička i evropska Crna Gora”, zaključuju iz Liberalne partije.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:43h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:38h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:12h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:04h

Skip to content