Lazarević: Crna Gora posvećena promociji značaja Zapadnog Balkana za stabilnost evroatlantske zajednice

Radio Titograd

17.09.2022, 17:13h

2 min

Foto: Zoran Lazarević

Crna Gora, kao pouzdana članica NATO, snažno podržava koncept odvraćanja i odbrane Alijanse, i kontinuirano doprinosi unapređenju njenih sposobnosti, poručio je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević, na konferenciji Vojnog komiteta NATO, koja je održana u estonskoj prijestonici, Talinu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Lazarević je naglasio da je najbolja potvrda takvoj konstataciji odluka Skupštine Crne Gore da angažuje do 60 pripadnika u sastavu snaga NATO za odgovor na krize.

“Crna Gora ostaje posvećena promociji značaja Zapadnog Balkana za stabilnost evroatlantske zajednice”, kazao je Lazarević i ukazao na značaj prisustva NATO u regionu.

“On je podsjetio da će se naredne sedmice u Budvi održati konferencija načelnika generalštabova Američko-jadranske povelje, na kojoj će učešće uzeti i predsjedavajući Vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer, kao i komandant američkih snaga u Evropi general Kristofer Kavoli (US EUCOM), koji je ujedno i Vrhovni saveznički komandant za Evropu (SACEUR)”, dodaju iz resora.

Konferencija u Talinu, kako se navodi, bila je posvećena NATO operacijama, misijama i aktivnostima, sa posebnim fokusom na situaciju u Ukrajini, kao i usklađivanju planova, snaga i sposobnosti radi zaštite saveza od eskalacije krize na njenom istočnom krilu.

“Takođe, razgovaralo se i o razvoju Inicijalnog koncepta za multi-domenske operacije, koji će doprinijeti boljem razumijevanju ove kompleksne oblasti i uvezivanju širokog spektra vojnih snaga sa ne-vojnim elementima podrške”, kazali su iz Ministarstva.

Istaknut je značaj novog NATO strateškog koncepta 2022, koji je usvojen na NATO Samitu u Madridu, kao i izrade Političkih smjernica 2023, koje će definisati jasan nivo ambicija Alijanse u narednom periodu.

“Ova dokumenta će omogućiti da snage Alijanse dostignu zahtijevani nivo interoperabilnosti u uslovima dinamične reorganizacije i njihove modernizacije”, naglasili su.

Konferenciji Vojnog komiteta, u format načelnika generalštabova Alijanse, kojim je predsjedavao admiral Ro Bauer, prisustvovali su i general Kristofer Kavoli, kao i vrhovni komandant Savezničkih snaga za transformaciju (SACT), general Filip Lavinje.

U ulozi posmatrača, napominju iz resora, učestvovali su načelnici generalštabova oružanih snaga Finske i Švedske.

Razgovor sa italijanskim kolegom

Lazarević se tokom konferencije sastao sa italijanskim kolegom, admiralom Đuzepeom Kavom Dragoneom.

“Sagovornici su istakli da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom, posebno u oblastima obuke i školovanja, saradnje mornarica, učešću u vježbama i međunarodnim misijama i operacijama”, jedan je od zaključaka sastanka.

Lazarević je posebno je naglasio značaj školovanja kadeta Vojske Crne Gore na vojnim akademijama Italije, kao i realizaciju NATO misije zaštite vazdušnog prostora (Air Policing), koji Italija, u saradnji sa Grčkom, izvršava nad crnogorskim nebom.

“Iskazana je spremnost da se nastavi sa saradnjom u svim oblastima, a posebno u dijelu zajedničkog učešća u međunarodnim misijama i operacijama. U tom smislu, razmijenjene su informacije oko budućeg učešća jedinica Vojske Crne Gore u NATO snagama pojačane budnosti (“enhance Vigilance Activity”-eVA) u Bugarskoj, koje će biti pod komandom italijanskih snaga”, dodaju iz resora.

Načelnik Oružanih snaga Italije istakao je zadovoljstvo zbog ove odluke Crne Gore, i najavio još snažniju podršku Vojsci Crne Gore u procesu modernizacije i adaptacije za izvršavanje postojećih, ali i novih zadataka.

Izvor: Cdm

Podijeli na:

Video hit dana,

19:10h

Titogradske vijesti, top2

25.09.2022. u 18:56h

Titogradske vijesti, top1

25.09.2022. u 18:14h

Titogradske vijesti, top1,

19:07h

Skip to content