Lavrov iznio novi uslov za kraj rata

Radio Titograd

19.01.2023, 09:07h

< 1 min

Foto:CDm

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov iznio je novi uslov za kraj rata u Ukrajini. Tokom konferencije za novinare Lavrov je rekao da će sukob prestati tek kada Ukrajina više ne bude vojna prijetnja Rusiji. Lavrov je takođe rekao da je zabrinutost njegove zemlje za bezbjednost jedan od glavnih razloga za rat, koji je počeo ruskom invazijom 24. februara prošle godine.

“Ukrajina, kao i svaka druga teritorija koji se graniči s Rusijom, naravno, ne bi trebalo da bude domaćin vojne infrastrukture koja predstavlja direktnu prijetnju našoj zemlji“, rekao je Lavrov raspravljajući o tome što bi bilo potrebno za okončanje rata.

Dodao je da „ciljevi specijalne vojne operacije nisu izmišljeni“ već su „definisani temeljnim, legitimnim bezbednosnim interesima Ruske Federacije“, prenosi Index.

Njegov komentar došao je u trenutku kada se nastavljaju spekulacije da bi ruski predsjednik Vladimir Putin uskoro mogao da pokrene još jednu mobilizaciju kako bi pokrenuo novu ofanzivu u Ukrajini.

Procjena Instituta za rat je da nedavni znakovi u Rusiji upućuju na to da bi Putin mogao da najavi drugi talas mobilizacije u nadolazećim danima, a ruski ministar obrane Sergej Šojgu juče je najavio da će Putin izdati direktivu o sprovođenju velikih vojnih reformi u sljedećih nekoliko godina.

U nedjeljama koji su prethodili Novoj godini, zvaničnici iz Ukrajine i Rusije sugerisali su da su otvoreni za mirovne pregovore. Međutim, nijedna stvarna šansa za mirovne pregovore nije uspela da dobije zamah jer se strane nisu slagale oko osnovnih pitanja kao što je priznanje četiri ukrajinskih teritorija – Donjecka, Hersona, Luganska i Zaporožja – koje je Putin anektirao u septembru.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

02.02.2023. u 23:33h

Titogradske vijesti, top2

02.02.2023. u 23:04h

Skip to content