Laureatima slava, pare više niko ne pominje

Radio Titograd

23.09.2021, 19:10h

2 min

Dobitnici nagrade / -NENAD MANDIC

Slikaru Tomislavu Pavićeviću i gitarskom duu Srđanu Bulatoviću i Darku Nikčeviću trinaestojulska nagrada uručena je na svečanosti koja je 9. jula ove godine upriličena u Muzičkom centru Crne Gore, ali im novčani dio priznanja nije isplaćen ni do danas. Da novac nijesu dobili, potvrdili su nam i sami dobitnici nagrade, a zašto to nije urađeno, nijesmo saznali od Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta iz kojeg juče nijesu odgovorili na naša pitanja. Iz ovog resora najavili su da će nam odgovore dostaviti danas.

Ovogodišnjim laureatima Trinaestojulske nagrade, prema Zakonu o državnim nagradama, trebalo je da se isplati oko 9.300 eura, ali to do danas nije urađeno.

– Novčani dio godišnje Trinaestojulske nagrade iznosi dvanaest prosječnih bruto zarada. Novčani dio Trinaestojulske nagrade za životno djelo iznosi dvadeset prosječnih bruto zarada – precizirano je ovim zakonom.

Jedan od dobitnika Trinaestojulske nagrade, Darko Nikčević, kaže za “Dan” da je tačno da im novac nije isplaćen, te da ne znaju ni koliko tačno treba da dobiju.

– Nismo potpisivali ništa, nije bilo nikakvih uplata, kao ni kontakata od dana dodjele nagrade. Mislim da bi bilo fer da oni nas kontaktiraju za davanje i tog novčanog dijela – kazao je Nikčević.

Njegov kolega Srđan Bulatović je, takođe, za naše novine rekao da novčana sredstva nijesu dobili, niti da je ko to pominjao, niti ih kontaktirao.

Predsjednik žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade Bećir Vuković u izjavi za “Dan” nije mogao ništa reći oko neisplaćivanja novčanog dijela, jer kako je kazao, nema informacije o tome. Članovi žirija osim Vukovića bili su i Dragan Koprivica, Isidora Damjanović, Mileta Marka Ivanović, Milena Burić, Goran Batrićević i Miomir Vojinović.

Na riječima nijesu štedjeli

Žiri za dodjelu nagrada je u obrazloženjima za dodjelu ovogodišnje nagrade iznio niz pohvala na račun dobitnika. Za Pavićevića je rečeno da je, u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”, imao i retrospektivnu izložbu propraćenu opsežnom monografijom. Istaknuto je da je u martu prošle godine Pavićević imao izuzetno zapaženo učešće na 75. Tradicionalnoj izložbi Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, predstavivši se slikom “Brod ludaka”, kada je, zbog pandemije, izostala dodjela nagrada. Navedeno je da je do sada imao 40 samostalnih i brojne kolektivne izložbe.

Žiri, kako se navodi, nije imao dileme ni kada je riječ o međunarodno priznatom duu gitara Darku Nikčeviću i Srđanu Bulatoviću, koji već više od dvije decenije afirmiše muziku za gitaru, kako kroz recentne autore, tako i kroz svoje autorske kompozicije, utemeljene u muzičkoj baštini Crne Gore.

Prema Zakonu o državnim nagradama,Trinaestojulska nagrada dodjeljuje se u čast Dana državnosti Crne Gore, a daje se kao godišnja i kao nagrada za životno djelo.

– Svake godine mogu se dodijeliti najviše tri godišnje Trinaestojulske nagrade. Trinaestojulska nagrada za životno djelo može se dodijeliti i licu koje nije građanin, odnosno državljanin Crne Gore, a porijeklom je iz Crne Gore, koje je, svojim radom i djelovanjem doprinosio afirmaciji i popularizaciji Crne Gore i njenog kulturno-istorijskog konteksta. Trinaestojulska nagrada za životno djelo može se dodijeliti svake pete godine – navodi se u Zakonu o državnim nagradama.

Trinaestojulsku nagradu dodjeljuje žiri koji, na predlog nadležnog radnog tijela, imenuje Skupština Crne Gore iz reda istaknutih naučnih, kulturnih, sportskih i javnih radnika iz Crne Gore. Nagrada se uručuje uoči Dana državnosti Crne Gore, i to radi predsjednik Skupštine.

Izvor:Dan

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Sport, Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 14:45h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 14:39h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 14:34h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 13:46h

Skip to content