Kurti: Sve veći rizik da se ponove nasilni napadi “srpskih kriminalnih struktura”

Radio Titograd

12.10.2023, 12:29h

2 min

Foto:CDM

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da postoji sve veći rizik od ponavljanja nasilnih napada “kriminalnih struktura Srbije na Kosovu”.

Govoreći na sjednici Vlade Kosova u Prištini, Kurti je rekao da je njihov glavni cilj da “okrive kosovsku policiju i predstave je kao silu ugnjetavanja kosovskih Srba”.

“Da bi to postigli, oni neće birati nikakva sredstva”, rekao je kosovski premijer.

Kurti je iznio ovo upozorenje oko tri nedjelje pošto je kosovsku policiju 24. septembra napala naoružana grupa Srba u selu Banjska u opštini Zvečan, gdje je ubijen policajac Afrim Bunjaku.

U kasnijim borbama u Banjskoj ubijena su trojica napadača srpske nacionalnosti.

Srbija je odbacila optužbe Kosova da stoji iza napada koje su kosovske vlasti opisale kao “pokušaj aneksije sjevera Kosova”.

Odgovornost za napad je preuzeo Milan Radoičić, tada potpredsjednik najveće stranke ksovskih Srba, Srpske liste koju podržava zvanični Beograd.

Kurti je rekao da je Srbija poslije napada proglasila dan žalosti i proglasila herojima trojicu Srba koji su ubijeni u Banjskoj, što bi, prema njegovim riječima, mogao biti podsticaj za moguće nove napade na Kosovu.

“Nažalost, podrška koju je teroristička grupa dobila iz Srbije, s jedne strane tretirajući ih kao heroje i mučenike, a s druge strane intenziviranjem aktivnosti vojske duž granice sa našom republikom, samo ih je ohrabrila”, dodao je Kurti.

On je pozvao kosovske Srbe da “u narednim danima, nedjeljama i mjesecima budu pažljivi” i da ne učestvuju u “insceniranim i zlonamjernim aktima nasilja”.

“Na Kosovu smo svi ravnopravni građani jer je država legalna, a društvo demokratsko. Ne postoje nepoželjne zajednice. Pozivam vas da se oslonite na Policiju Kosova i prijavite sumnjivo ponašanje pojedinaca u vašim sredinama”, rekao je Kurti.

Napad u Banjskoj osudile su SAD i Evropska unija (EU).

Portparol EU Piter Stano rekao je 2. oktobra da Brisel čeka pune rezultate istrage, kako bi imao jasnu sliku šta se dogodilo, i da će na osnovu toga zemlje članice donijeti odluke, uključujući moguće mjere protiv Srbije.

Mjere protiv Srbije tražili su premijeri Hrvatske i Albanije Andrej Plenković i Edi Rama.

Prethodno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da mu je u telefonskom razgovoru takvu mogućnost pomenuo američki državni sekretar Entoni Blinken.

NATO je poslije napada pojačao prisustvo snaga njegove mirovne misije na Kosovu, KFOR-a.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

06:16h

Titogradske vijesti, top2,

18:49h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 18:22h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 17:00h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:34h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:28h

Skip to content