Kurti: Predložio sam Brnabić da potpišemo sporazume iz Brisela i Ohrida, nije bila zainteresovana

Radio Titograd

16.10.2023, 22:03h

< 1 min

foto-n1

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da je u okviru samita Berlinskog procesa u Tirani predložio premijerki Srbije Ani Brnabić da se potpišu sporazumi iz Brisela i Ohrida – osnovni sporazum i implementacioni aneks, ali da ona nije bila zainteresovana.

Tokom ručka sam zatražio od premijerke Srbije da potpiše osnovni sporazum i Ohridski aneks. Ja sam za to da se oni sprovedu upravo sada, kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zauzet u Kini, ali Brnabić nije bila zainteresovana, rekao je Kurti.

U obraćanju novinarima, nakon okončanja današnjeg rada samita, Kurti je rekao da „agresija“ od 24. septembra, misleći na događaje u Banjskoj, predstavlja narušavanje teritorijalnog integriteta i da je Kosovu potrebna veća bezbjednost.

„Moraju da postoje sankcije za Srbiju i bezbjednost za Kosovo. Sa Srbijom imamo sporazum koji je zasnovan na de fakto međusobnom priznanju, on mora da se sprovodi. Imamo i aneks implementacije, tražili smo da se potpiše, ali Srbija je to odbila“, rekao je Kurti.

On je naveo da je kancelaru Olafu Šolcu, sa kojim je imao poseban susret, izrazio zahvalnost na podršci Njemačke.

Reagujući na izjave premijera Albanije Edija Rame da je sjever Kosova „ničija zemlja“, Kurti je rekao da je sjever Kosova zemlja Kosova.

„Potrebno nam je više bezbjednosti za Kosovo. Kosovska policija je i na jugu i na sjeveru. Sjever Kosova je zemlja Kosova, teritorijalni integritet je nepovrediv, državni suverenitet je zaštićen demokratskom upravom. Otvoreno smo razgovarali sa svima i hvala svima na konstruktivnosti“, rekao je Kurti.

Dodao je da se zalaže za „jačanje prisustva Kfor-a na sjeveru Kosova i zajedničke patrole kosovske policije i Kfor-a na granici između Kosova i Srbije“.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

19:55h

Titogradske vijesti, top2

03.12.2023. u 18:31h

Titogradske vijesti, top1

03.12.2023. u 18:02h

Skip to content