Kurban bajram je vrijeme kada se slavi solidarnost, ljubav i zajedništvo

Radio Titograd

16.06.2024, 10:30h

3 min

Socijaldemokratska partija čestitala je Kurban bajram.

“Povodom Kurban bajrama, Socijaldemokratska partija Crne Gore upućuje najiskrenije čestitke svim građanima koji slave ovaj veliki praznik. Kurban bajram je vrijeme kada se slavi solidarnost, ljubav i zajedništvo, te je prilika da se podsjetimo na važnost međusobnog poštovanja i pomoći onima kojima je to najpotrebnije.

Ovi praznični dani nas podsjećaju na vrijednosti koje dijelimo, na suživot i zajedništvo koje nas povezuje. Želimo da Kurban bajram provedete u miru, sreći i blagostanju, okruženi porodicom i prijateljima. Neka ovaj praznik unese toplinu u vaše domove i srca, te da donese obilje radosti i zdravlja.”

Potpredsjednik Skupštine Boris Pejović uputio je čestitku povodom Kurban bajrama. 

“U ime Skupštine Crne Gore i u svoje ime, reisu Rifatu ef. Fejziću i svim pripadnicama i pripadnicima Islamske zajednice u Crnoj Gori upućujem iskrene čestitke povodom Kurban bajrama, jednog od najvećih praznika Islama.

Današnji praznik je vrijeme velikodušnosti i saosjećanja. To je podsjetnik da pružimo toplu riječ i pomoć onima kojima je potrebna, njegujući duh empatije u našoj zajednici.

Slavljenje Kurban bajrama je slavljenje čovjekove obaveze da žrtvujući se pomogne onima kojima je to najpotrebnije, ali i da zaštiti sebe i svoje najbliže. Zato, dok se okupljate sa porodicom, prijateljima i komšijama da biste podijelili blagoslove ovog posebnog dana, sjetimo se manje srećnih i potrudimo se da unesemo pozitivne promjene u njihove živote.

Davanje siromašnima, na koje Kurban poziva, je podsjećanje da se svi zajedno trebamo okupiti oko vrijednosti kao što su solidarnost, jednakost i međusobno uvažavanje. Na njima gradimo bolju Crnu Goru, dom za sve njene građanke i građane.

Želim vam da sve vaše molitve budu uslišene, vaše žrtve prihvaćene, a vaša vjera ojačana. U to ime, još jednom upućujem čestitke povodom današnjeg praznika, uz želju da vam ovaj dan bude ispunjen ljubavlju, blagoslovom i radošću.”

Ministar javne uprave, Maraš Dukaj, čestitao je Kurban bajram reisu Islamske zajednice, Rifatu Fejziću, kao i svim vjernicima. 

“U ime Ministarstva javne uprave kao i u svoje lično ime, koristim priliku da vam čestitam Kurban bajram, uz najljepše i najsrdačnije želje za sve vas. Buduci da ovaj veliki praznik simbolizuje solidarnost, mir, poštovanje, dobrotu i saradnju, on nas uči da samo uz međusobno razumijevanje, dobročinstvo, međuvjersku toleranciju i suživot, kakva postoji u Crnoj Gori, možemo razvijati našu zemlju i graditi bolju budućnost za nas i našu djecu. Požrtvovanost i humanost, koji karakterišu najsvetije vrijednosti Kurban bajrama, neka uvijek podstiču ljude da promovišu najnaprednije ideale blagostanja, međusobne saradnje, bliskosti i velikodušnosti.

Sa željom da ove svete dane uzajamnosti, molitve, plemenitosti i hodočašća provedete u sreći, miru i ljubavi sa svojim najmilijima, još jednom vam čestitam Kurban bajram“, poručio je ministar Dukaj.

Živković: Kurban bajram da nas podsjeti na sklad, multietničnost i multikonfesionalnost kao najvažnije vrijednosti savremene Crne Gore

Povodom Kurban-bajrama, praznika koji nas podsjeća na značaj uzajamne podrške i zajedništva, kao i neprolazne vrijednosti suživota, u ime Demokratske partije socijalista i lično ime, reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću i građanima islamske vjere upućujem najiskrenije čestitke, saopštio je Danijel Živković, predsjednik DPS-a.

“Želim da vam bajramski dani ispune srca radošću i budu podstrek za činjenje dobrih djela i predani rad za još bolju budućnost vaših porodica, rodbine i komšija.

Neka ovaj veliki praznik podsjeti na solidarnost i humanost, kao i obavezu da čuvamo sklad, multietničnost i multikonfesionalnost, kao najvažnije vrijednosti savremene Crne Gore. Na tim temeljima smo ostvarili i najveće uspjehe naše države – obnovili nezavisnost i ostvarili značajne rezultate u usvajanju standarda demokratski razvijenog svijeta.

Uvjeren sam da ćemo u danima koji su pred nama još posvećenije zajednički raditi u duhu istinskih vrijednosti i brižno njegovati duhovnu slogu i tradiciju, za dobro svih građana Crne Gore, jačajući neprolazne vrijednosti mira, ljubavi i međusobnog razumijevanja.”

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović čestitala je Kurban bajram svim građanima islamske vjere u Podgorici i Crnoj Gori.

“Našim komšijama i prijateljima muslimanima, koji slave Kurban bajram, želim radostan i miran praznik. Neka sveti dani donesu vama i vašim najmilijima sreću, zdravlje i blagostanje.

Kurban bajram podsjeća na vrijednosti dobročinstva, jedinstva i poštovanja prema svima i podstiče da jačamo veze unutar naše zajednice, podržimo one kojima je to potrebno i promovišemo međusobno razumijevanje. Ovaj praznik je i dobra prilika da izrazimo zahvalnost Islamskoj zajednici na kontinuiranom doprinosu kulturnom bogatstvu i raznolikosti Podgorice. Srećan Kurban bajram”, navela je Borovinić Bojović.

Izvor:antenam.net

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.07.2024. u 05:27h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.07.2024. u 05:17h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.07.2024. u 05:14h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.07.2024. u 05:11h

Sport, Titogradske vijesti, top2,

05:07h

Sport, Titogradske vijesti, top2

14.07.2024. u 18:46h

Sport, Titogradske vijesti, top2

14.07.2024. u 18:43h

Titogradske vijesti, top2

14.07.2024. u 18:38h

Skip to content