Kuleba traži od NATO-a sve dostupne sisteme “patriot”; Sijarto: Ne učestvujemo u vojnom snabdijevanju Kijeva

Radio Titograd

04.04.2024, 07:25h

2 min

Foto:Guliver

 

Šef diplomatije Dmitro Kuleba zatražio je od NATO-a da Ukrajini prebaci sve sisteme “patriot” koji su dostupni u svijetu. NATO, međutim, još nije donio odluku o formatu buduće pomoći Kijevu. Mađarska ne namjerava da učestvuje u NATO koordinaciji vojnih snabdijevanja Ukrajini, poručuje šef diplomatije Peter Sijarto. Rusija planira da do kraja godine formira dvije kombinovane armije i 30 formacija – 14 divizija i 16 brigada.

Najmanje četiri osobe poginule, više povrijeđeno u ruskom napadu na Harkov

Najmanje četiri osobe su poginule, a više njih je povrijeđeno tokom noći u ruskom napadu na Harkov, koji je izvršen u nekoliko talasa dronovima tipa “šahed”, saopštile su ukrajinske vlasti.

“U napadu neprijateljskih udarnih dronova na stambene zgrade u Harkovu, ima mrtvih i ranjenih”, objavio je na Telegramu gradonačelnik Harkova Ihor Terehov .

On je dodao da su na jednom od pogođenih mjesta u drugom udaru dronova kamikaza poginula tri spasioca, a da je jedan povrijeđen.

Terehov je naveo da su napadi izvedeni i na privatne i stambene zgrade.

U pojedinim oblastima, dodao je gradonačelnik, mogući su nestanci struje. Na sanaciji rade sve hitne i komunalne službe, kao i volonteri.

Prema rečima Oleha Sinegubova, načelnika Harkovske vojne oblasti, u ovom trenutku se zna da su četiri osobe poginule.

“Pronađeno je i tijelo jedne žene. Najmanje pet civila je povrijeđeno“, napisao je on na Telegramu.

Tri osobe su, prema njegovim riječima, hospitalizovane, jedna od žrtava je u teškom stanju.

Oboreno pet ukrajinskih dronova iznad Belgorodske i Tulske oblasti

Ruski PVO sistemi oborili su tokom noći pet ukrajinskih dronova iznad Belgorodske i Tulske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

“Dežurni sistemi protivvazdušne odbrane uništili su pet ukrajinskih bespilotnih letjelica iznad teritorije Belgorodske i Tulske ovlasti”, preciziralo je ministarstvo.

Ranije su vlasti Tulske oblasti saopštile da nema žrtava i pričinjene štete u napadu ukrajinskih dronova.

Ukrajini potrebna pomoć saveznika

Ukrajina nastavlja da traži pomoć od saveznika. Predsjednik Volodimir Zelenski upozorava da je Rusija neumoljiva u bombardovanju. Ponavlja da su Kijevu neophodni novi i pouzdani sistemi protivvazdušne odbrane.

Šef diplomatije Dmitro Kuleba je bio nešto direktniji. Pozvao je NATO da prebaci Ukrajini sve sisteme “patriot” koji su dostupni u svijetu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručuje da ministri spoljnih poslova u Briselu još nisu donijeli odluku o formatu buduće pomoći, ali da su se složili da krenu dalje s planiranjem.

Kaže da Ukrajincima ne ponestaje hrabrosti, već municije.

Mađarska je po tom pitanju i dalje izričita – ne namjerava da učestvuje u NATO koordinaciji vojnih snabdijevanja Ukrajini.

Izričite su i Sjedinjene Američke Države.

“Politika predsjednika Bajdena je jasna. Na ukrajinskom tlu neće biti američkih trupa“, naglašava državni sekretar Entoni Blinken.

Istovremeno, zaraćene strane prebrojavaju svoje vojnike, odnosno koliko će ih ko u narednom periodu mobilisati.

Moskva je saopštila da je od početka godine više od 100.000 ljudi stupilo u vojnu službu po ugovoru. Plan je da do kraja godine formiraju dvije kombinovane armije i trideset formacija – 14 divizija i 16 brigada.

Ali, ono što nije rekla Moskva, a tvrdi Zelenski je, da Rusija priprema dodatnu mobilizaciju 300.000 vojnika do juna.

Kremlj je demantovao tvrdnje ukrajinskog predsjednika kratko i jasno – “Ovo nije tačno”.

Zelenski ne može da kaže koliko će još Ukrajina mobilisati vojnika, ali je siguran da joj ne treba još pola miliona.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 19:40h

Skip to content