Kuleba: Moskva osjeća poraz u Ukrajini; Zelenski: Naša pobjeda je neizbježna

Radio Titograd

26.04.2022, 10:27h

< 1 min

Foto:PA

ef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba kazao je da je posljednja izjava njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova naznaka da je Rusija izgubila “posljednju nadu da zaplaši svijet da ne podržava Ukrajinu”.

Zelenski je u novom video obraćanju rekao da je pobjeda Ukrajine neizbježna, ali da ne može da predvidi kad će se završiti rat.

“Mnogi gradovi i zajednice još su uvijek pod privremenom kontrolom ruske vojske, ali ne sumnjam da je samo pitanje vremena kada ćemo osloboditi svoju zemlju”, kazao je Zelenski.

Glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš trebao bi se kasnije danas u Moskvi sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali su očekivanja od sastanka mala jer ni dosadašnji diplomatski napori nisu uspjeli, piše BBC.

Očekuje se da će se razgovori između Putina i Gutereša usresredili na opkoljeni grad Mariupolj gdje, uprkos proglašenju pobjede, ruske snage nisu uspjele zauzeti čeličanu Azovstalj.

Ukrajina je zatražila od Gutereša da zajamči humanitarni koridor za evakuaciju civila koji se skrivaju unutar Azovstalj. Očekuje se da će šef UN-a u četvrtak otputovati u Kijev gdje će se sastati s predsjednikom Volodomirom Zelenskim.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

06.07.2022. u 22:00h

Titogradske vijesti, top1

06.07.2022. u 21:51h

Skip to content