Krivokapić: Za ozelenjavanje Podgorice 3.000.000 eura, izgradićemo šest novih parkova

Radio Titograd

06.04.2024, 08:55h

3 min

Foto: Zelenilo

 

Budžetom Glavnog grada za 2024. godinu opredijeljeno je 3.000.000 eura za investicione aktivnosti “Zelenilo” d.o.o. Podgorica što će biti uloženo u unaprjeđenje zelene infrastrukture odnosno ozelenjavanje, izgradnju novih parkova i dječijih igrališta na teritoriji Glavnog grada, kazao je za Gradski portal direktor tog preduzeća Petar Krivokapić. Ističe da je tokom 2024. godinu planirano formiranje novih zelenih oaza širom grada.

” Opredjeljivanjem ovih sredstava iz Budžeta Glavnog grada, a koja predstavljalju značajno povećanje u odnosu na 2023. godinu, i pokazatelj je da, Zelenilo ima potencijal i da je prepoznato kao privredno društvo koje se zalaže za uređenje i ozelenjavanje Glavnog grada, stvaranje boljih uslova za život i rad u Podgorici, ali i očuvanje životne sredine. Tako će novi parkovi biti izgrađeni u Zagoriču, Bloku VI, Koniku – Starom Aerodromu, kod spomenika Josipa Broza Tita, Bloku IX, Ulici Arsenija Boljevića, biće izvršena rekonstrukcija Karađorđevog parka, kao i ozelenjavanje brojnih saobraćajnica i drugih manjih lokacija”, kazao je Krivokapić.

Napomenuo je da su neke od planiranih investicionih aktivnosti u toku pa se tako trenutno realizuju radovi na drugoj fazi parka na Bulevaru Šarla de Gola, parka na Bulevaru vojvode Stanka Radonjića, kao i parka u Bloku VI, na rekonstrukciji kružnog toka na Bulevaru knjaza Danila, zelenih traka duž Bulevara Save Kovačevića…

Važno je, navodi, istaći da će svi novi parkovi biti opremljeni stazama za šetnju i urbanim parkovskim mobilijarom, a na lokacijama na kojima su predviđena dječija igrališta biće ugrađen i dječiji mobilijar.

” Kao i do sada, velika pažnja pridaje se dizajnu, te će sve lokacije biti uređene u jedinstvenom stilu sa elementima koji će sve ove prostore uvezivati u jedinstveni sistem zelenih površina “, istakao je Krivokapić.

Objašnjava i da je jedan od ciljeva ovog privrednog društva da se u Podgorici značajno poveća zeleni fond, u tom smislu u svim parkovima će biti posađene velike količine biljnog materijala (drveća, žbunja, perena i sl.), a primat u sadnji zauzeće autohtone biljne vrste proizvedene u rasadniku Zelenila.

” Na svim lokacijama će biti ugrađeni i hidrosistemi kako bi biljkama bile obezbijeđene dovoljne količine vode tokom ljetnjih mjeseci. “Zelenilo” d.o.o. Podgorica je privredno društvo Glavnog grada čija je osnovna funkcija uređivanje i održavanje javnih zelenih površina i od javnog je interesa. U tom smislu u kontinuitetu se realizuju brojne aktivnosti na formiranju novih zelenih površina i održavanju već postojećih. Unapređenje rada preduzeća realizuje se kroz niz organizacionih izmjena kako bi se poslovi obavljali efikasnije i kvalitetnije, a naravno i izvršila ušteda sredstva. Kada je riječ o uštedi, moram istaći da smo krajem 2023. godine izvršili nabavku tri električna vozila za obavljanje svakodnevnih aktivnosti u gradu, kao i da smo u cilju smanjenja troškova električne energije, na krovu upravne zgrade ugradili solarne panele “, rekao je Krivokapić.

Istakao je i da su prošlu godinu završili sa pozitivnim bilansom, uprkos izazovima koje je sa sobom povuklo usklađivanje Kolektivnog ugovora sa Granskim kolektivnim ugovorom, te značajnog povećanja plate svim zaposlenima.

”Takođe, posebno sam ponosan na činjenicu da je svim zaposlenima isplaćena rekordno visoka zimnica i da smo ovu godini započeli sa pola miliona eura na računima “, kaže Krivokapić.

Sugrađani mogu da kupuju ukrasne biljke i cvijeće

Rasadnička proizvodnja Zelenila, kako je rekao Krivokapić, odvija sa na pet hektara otvorenog polja gdje se proizvode sadnice ukrasnog drveća i u 1.500 m2 zaštićenog prostora (staklenika i plastenika) gdje se proizvodi sezonsko cvijeće, žive ograde, sobno bilje i dr.

” Biljni materijal proizveden u našem rasadniku namijenjen je, osim za sadnju na javnim površinama, i za prodaju trećim licima, pa ću iskoristiti priliku da pozovem naše sugrađane da po najpovoljnijim cijenama, za svoje bašte, odaberu nešto iz naše široke ponude “, poručuje Krivokapić.

Osvrnuo se i na kadrovsku politiku preduzeća, kao i na veliki entuzijazam zaposlenih koji ulažu izuzetne napore da naš grad izgleda lijepo.

” Osim što rade najzahtjevnije poslove, zaposleni u Zelenilu su jako često izloženi i najrazličitijim vremenskim uslovima tokom obavljanja svojih radnih zadataka, ali za njih nema prepreka ni kada je riječ o visokim temperaturama ljeti, niti u hladnim danima zimi. Zaista su revnosni i moram istaći veliku zahvalnost i poštovanje prema njima. Izradili smo novi Pravilnik o sistematizaciji kojim je poboljšana organizacija rada, ali svakako da ćemo tokom sezonskih poslova vršiti sezonsko zapošljavanje kako bi uspjeli da realizujemo sve aktivnosti kvalitetno i efikasno “, zaključio je Krivokapić.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content