Kriminal na koljenima: Vođe klanova iza rešetaka, palo pet tona droge, spriječeno više likvidacija

Radio Titograd

01.01.2022, 10:17h

4 min

Foto: Žana Bojanić/DAN

Policija Crne Gore tokom 2021. godine vodila je bitku protiv 11 kriminalnih grupa. Primarni izvor zarade crnogorske mafije jeste šverc narkotika. Pored hapšenja i potjernica koje se odnose na visokopozicionirane kriminalce, Uprava policije Crne Gore “udar na kriminal” sprovela je i kroz brojne zapljene većih količina kokaina i marihuane. Pored toga, policija je osujetila planirane likvidacije koje su označene kao dio sukoba klanova i tokom 2021. uspjela da tu brojku svede na minimum.

– Specijalnom državnom tužilaštvu policija je od početka godine do 1. decembra podnijela 48 krivičnih prijava kojima je procesuirano 161 fizičko i tri pravna lica. Od toga broja, 96 lica su u policijskim evidencijama registrovana kao članovi organizovanih kriminalnih grupa, od čega je 47 lica lišeno slobode. Od početka godine do 1. decembra policija je podnijela 262 krivične prijave kojima je procesuirano 314 lica koja se sumnjiče za zloupotrebu opojnih droga. Značajno je naglasiti da su među procesuiranim licima 24 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa – navode iz Uprave policije u odgovoru za Portal Dan.

Aktivno 11 kriminalnih grupa

Iz UP su u odgovoru za portal Dan naveli da, “shodno dokumentu Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj – SOCTA 2017, u Crnoj Gori je bilo identifikovano 11 organizovanih kriminalnih grupa”.

– Primarna djelatnost koju sprovode organizovane kriminalne grupe sa područja Crne Gore je krijumčarenje i trgovina narkoticima – dominantno kokaina, kako na nacionalnom, regionalnom, tako i na transnacionalnom nivou. Shodno odlukama Biroa za operativnu koordinaciju organa obavještajno bezbjednosnog sektora, Međuresorni tim preduzima aktivnosti koje se odnose na izradu nove Procjene opsanosti od teškog i organizovanog kriminala – SOCTA 2021, nakon čije izrade će biti dostupni posljednji podaci o stanju organizovanih kriminalnih grupa – preciziraju iz UP.

OKO 2.000 ZAPLjENA DROGE

Kako su naveli za portal Dan, u 1.180 pojedinačnih zapljena oduzete su četiri tone i 796 kilograma opojne droge, 7.340 stabljika marihuane, 6.320 komada tableta sa liste opijata. Oduzeta je tona i 516 kilograma kokaina, tri tone i 174 kilograma marihuane, dva kilograma heroina.

– U saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom sprovodilo se 10 predmeta međunarodnog karaktera. U saradnji sa Višim državnim tužilaštvom, na nacionalnom i međunarodnom nivou, u dijelu borbe protiv krijumčarenja droga sprovodilo se sedam kriminalističkih istraživanja. Na bazi ove saradnje u izvještajnom periodu je zapljenjena tona i 941 kilogram marihuane, oko 1,5 tona kokaina, pronađeno je i uništeno oko 15 ilegalnih zasada marihuane na otvorenom i otkrivena laboratorija za uzgoj marihuane u zatvorenom – navode iz UP.

“PALO” 18 ČLANOVA KRIMINALNIH KLANOVA

Intenzivno se sarađuje sa inostranim partnerima u cilju lociranja i lišenja slobode lica obuhvaćenih ciljanim potragama. U tom kontekstu razmijenjen je veliki broj operativnih podataka sa partnerskim službama u inostranstvu. Realizovano je šest aktivnih i 15 pasivnih ciljanih potraga.

– Po osnovu međunarodnih potjernica raspisanih od strane NCB Interpola Podgorica, u inostranstvu su lišena slobode 33 lica, od kojih su 10 članovi organizovanih kriminalnih grupa, dok je po osnovu međunarodnih potjernica raspisanih od strane inostranih NCB Interpola u Crnoj Gori lišeno slobode 55 lica, od kojih su osam pripadnici organizovanih kriminalnih grupa. Od ovoga broja, realizacijom šest aktivnih ciljanih potraga lišeno je slobode pet lica u inostranstvu i jedno lice u Crnoj Gori, a od kojih su pet lica članovi organizovanih kriminalnih grupa, kao i 15 pasivnih ciljanih potraga kojom prilikom je lišeno slobode 15 lica na teritoriji Crne Gore po međunarodnim potjernicama, od kojih su četiri lica članovi organizovanih kriminalnih grupa – navode iz UP za portal Dan.

Ističu rezultate aktivne ciljane istrage kojom prilikom su u Portugalu lišena slobode dva lica, crnogorski državljani, koji su u evidencijama policije registrovani kao visokorangirani članovi jedne crnogorske organizovane kriminalne grupe.

– Lica su se potraživala po međunarodnoj potjernici koju je raspisao NCB Interpol Podgorica, a policija je do rezultata došla efikasnom razmjenom operativnih informacija crnogorske policije sa partnerskom službom iz Portugalije, a uz podršku Europola i ENFAST mreže – naglašavaju.

Takođe, uhapšeno je potraživano lice iz Azerbejdzana, za kojim je raspisana međunarodna potjernica od strane NCB Interpol Moskva, zbog krivičnih djela ubistvo, nezakonito sticanje, prenos, prodaju, skladištenje, transport ili nošenje vatrenog oružja, njegovih osnovnih djelova, municije, eksploziva i eksplozivnih naprava.

Lišeno je slobode jedno lice koje se potraživalo po nacionalnoj potjernici zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije. Ovo lice se sumnjiči da je povezano s krijumčarenjem 840 kilograma kokaina koji je zaplijenjen na katamaranu „Florida II” u portugalskoj luci Horta u septembru 2018. godine.

ZNAČAJNE AKCIJE

Službenici Uprave policije su, u saradnji sa partnerskim službama drugih zemalja i u koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom, inicirali sprovođenje predmeta koji je bio usmjeren ka sumnjivoj pošiljci banana u jednom od kontejnera koji se nalazio na brodu “MSC Charolta”, koji je uplovio u Luku Bar 23. avgusta 2021. godine. Zaplijenjena je skoro 1,5 tona kokaina. Dva lica su lišena slobode protiv kojih je podnijeta krivična prijava zbog sumnje da su počinili krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Realizovana je međunarodna policijska akcija u koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom i u saradnji sa američkom Agencijom za borbu protiv narkotika – DEA. U pograničnom dijelu na teritoriji Republike Albanije, po prelasku državne granice iz pravca Crne Gore, agenti DEA i pripadnici albanske policije lišili su slobode jednog crnogorskog državljanina zbog trgovine narkoticima na međunarodnom nivou i pranja novca, za koje ga terete pravosudni organi Sjedinjenih Američkih Država. U saradnji sa Višim državnim tužilaštvom u toku je preduzimanje daljih mjera i radnji na ovom predmetu.

Realizacijom još jedne međunarodne akcije Specijalnom državnom tužilaštvu je podnijeta jedna krivična prijava protiv 19 lica zbog sumnje da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, dok je nadležnim višim državnim tužilaštvima podnijeto šest krivičnih prijava protiv osam lica zbog sumnje da su izvršili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Međunarodna akcija koja je sprovođena sa partnerskim službama iz Republike Albanije, Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, a rezultirala je lišenjem slobode 24 lica pripadnika organizovane kriminalne grupe koja se tereti za krijumčarenje velikih količina opojne droge marihuana iz pravca Republike Albanije preko teritorije Crne Gore, ka zemljama regiona i dalje ka EU.

U toku 2021. godine realizovana je akcija koja se sprovodila kroz Zajednički istražni tim (JIT) tužilačko-policijski, sa Moldavijom. Tom prilikom je Specijalnom državnom tužilaštvu podnijeta krivična prijava protiv dva lica državljanina Moldavije, koji su izvršili krivična djela pranje novca u iznosu od oko 300.000 eura.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 23:55h

Sport, Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 23:43h

Sport, Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 23:29h

Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 23:21h

Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 22:45h

Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 22:19h

Skip to content