Krapović: Ukazati građanima kako mogu doprinijeti očuvanju životne sredine

Radio Titograd

20.09.2022, 12:55h

2 min

Foto: CdM

Pitanje važnosti ekologije, 31 godinu od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, u Crnoj Gori je mnogo više zastupljeno nego ranije, ali je to i dalje nedovoljno, kazao je predsjednik skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Dragan Krapović.

Usvajanjem Zakona o izmjena i dopunama Zakona o državnim i drugim praznicima na Petoj sjednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2021. godini, 29. decembra 2021. godine za državni praznik, koji se praznuje radno, proglašen je Dan Ekološke države – 20. septembar.

Danas je 31 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

“Iako je pitanje važnosti ekologije mnogo više zastupljeno nego ranije, to je i dalje nedovoljno”, kazao je Krapović.

Zato, dodaje, Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, kao dio zakonodavne vlasti naše države, ima posebnu institucionalnu odgovornost i obavezu da pokrene značajne teme ekološkog razvoja Crne Gore. Odbor u svojim nadležnostima ima zaštitu i unapređivanje životne sredine, prirode i prirodnih dobara; nacionalne parkove; zaštitu od opasnih i štetnih materija; zaštitu od drugih izvora ugrožavanja životne sredine.

“Očuvanje životne sredine čini naš svijet bogatim, omogućava čovječanstvu blagostanje i napredak. Ekologija nam daje znanja o međuzavisnosti ljudi i prirode. Daje nam informacije na osnovu kojih razumijemo kako treba odgovoriti na zagađenje i predvidjeti buduće klimatske promjene. Zato je 20. septembar dan kada se treba podsjetiti Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori kojom se prema prirodi uspostavlja državni odnos i koja poziva na mudrost ljude da spriječe ekološku katastrofu koja nam prijeti”, navodi Krapović.

Kako je istakao, pregovaračko poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene i dalje predstavlja ključni izazov u pogledu implementacije transponovanih pravnih tekovina u oblasti upravljanja otpadom, zaštite prirode, kvaliteta voda i klimatskih promjena.

“Potrebno je raditi na jačanju finansijskih i administrativnih kapaciteta, izgradnji institucionalnih i operativnih osnova za sprovođenje transponovanih pravnih tekovina i raditi na podizanju ekološke svijesti kod građana i istaći njihovu ulogu i doprinos koji mogu dati ka očuvanju životne sredine”, kazao je Krapović.

Uvažavajući značaj ekologije i očuvane životne sredine kako za nas, tako i za generacije koje dolaze, ovim putem svim građankama i građanima Crne Gore čestita državni praznik – Dan Ekološke države.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

25.09.2022. u 19:07h

Skip to content