Kraj jeftinih letova u Evropi? Francuska predlaže minimalnu cijenu za cijelu EU

Radio Titograd

08.09.2023, 07:57h

2 min

Foto:Unsplash

Francuska vlada se nada uvođenju minimalne cijene avio-karara, kako bi se eliminisala mogućnost niskotarifnih letova.

Francuski ministar saobraćaja Kleman Bon rekao je u intervjuu za poslovni magazin Obs da u vrijeme ekološke krize „više nije izvodljivo kupovati karte koje koštaju samo 10 dolara“, piše Forbs.

Bon je bio jasan da se francuska vlada nada da će ovo biti šema za cijelu EU, tj. da će biti uvedena u cijelom bloku.

Vijest je obradovala francuske ekologe, naročito nakon što je u predstojećem budžetu predloženo 110 miliona dolara ulaganja u železničku infrastrukturu.

Novac bi trebalo upravo da dođe od povećanja taksi za avio-kompanije, a postoje planovi da se ponovo pokrene noćni voz od Pariza do Berlina, koji bi saobraćao tri puta nedjeljeno, po početnoj cijeni od samo 29 dolara.

Štaviše, nakon što je uvela zakon koji zabranjuje letove na kratkim razdaljinama, gdje već postoji železnička ruta od manje od 2,5 sata, francuska vlada takođe želi da replicira ovu šemu u Njemačkoj, zemlji koja dozvoljava neograničeno putovanje bilo kojim javnim prevozom za oko 50 dolara mjesečno, uključujući i međugradske vozove.

Bon je rekao da EU takođe razmatra povećanje poreza na privatne avione, od kojih se mnogi mogu naći na nebu iznad Francuske na putu prema Mediteranu.

EU takođe trenutno raspravlja o predloženom povećanju poreza na vazduhoplovstvo za lične potrebe, kako bi postigla značajnije smanjenje emisije ugljenika.

Iako je EU poznato da sporo donosi nova pravila (treba joj odobrenje svih država članica, plus onih u širem šengenskom prostoru, ako je moguće), ona je pokazala podršku takvim šemama.

Kada je Francuska uvela zakon o zabrani letova na kratkim razdaljinama, mnoge avio-kompanije su se žalile, navodeći da je zabrana zapravo predstavljala nezakonitu državnu podršku željezničkom sektoru i slučaj je otišao na Evropski sud.

Sudije su, međutim, zaključile da klimatska kriza spada u izuzetne okolnosti pod kojima takvi planovi važe.

Mnogi vjeruju da je francuska zabrana letova na kratkim razdaljinama test za dalje zabrane u drugim zemljama EU – region je snažno promovisao putovanja željeznicom posljednjih godina, a mnoge nove železničke kompanije nude nove željezničke rute širom Evrope.

Ekolozi tvrde da se mora učiniti više, posebno da se smanji grupa čestih putnika.

Grupa za borbu protiv klimatskih promjena „Moguće“ navodi da u Francuskoj polovinu svih letova obavlja samo dva odsto ljudi.

U Ujedinjenom Kraljevstvu oko 15 odsto putnika rezerviše 70 odsto letova, a osam Holanđana popunjava 42 odsto letova.

Ekolozi kažu da bi rješenje bio porez na česte putnike, koji bi ih „omeo“ da tako često putuju, ali ne bi smetao onima koji rijetko lete.

Nedavno istraživanje Greenpeace-a o troškovima letova i vozova širom Evrope pokazalo je da su vozne karte često između dva i pet puta skuplje od avionskih.

Ispitujući cijene na 112 ruta u Evropi, otkrili su da su letovi generalno jeftiniji na sedam od deset ruta (79 od 112).

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

28.09.2023. u 10:02h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:43h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:38h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:02h

Skip to content