Kovačević negirao optužbe da je bio dio kriminalne organizacije

Radio Titograd

10.03.2023, 08:07h

3 min

Foto:RTCG

Danko Kovačević juče je u podgoričkom Višem sudu negirao optužbe Specijalnog tužilaštva da je bio dio kriminalne organizacije koju je formirao njegov otac Dragan Kovačević – bivši direktor Uprave za nekretnine koji je zloupotrebljavajući položaj preko podređenih službenika prisvajao vrijedne parcele “na pjeni od mora”.

Mlađi Kovačević nije želio da iznosi odbranu napominjući da je spreman da odgovara samo na pitanja svog advokata.

Međutim nakon što je sudija Zoran Radović pročitao iskaz Danka Kovačevića datom u svojstvu osumnjičenog pred Specijalnim tužilaštvom advokat Mitar Mugoša optuženom nije postavio nijedno pitanje.

Danko Kovačević je u istrazi krajem decembra 2020. godine izjavio da od svih optuženih poznaje Krsta Pavićevića sa kojim je išao u srednju školu i igrao fudbal u FK „Iskra“ iz Danilovgrada.

Ispričao je da je 2017. godine potpisao ugovor da igra fudbal u Vijetnamu gdje je proveo godinu dana.

Kada se pojavila mogućnost prodaje jedne parcele u Tivtu, on je odlučio da je kupi i na taj način zarađeni novac u Vijetnamu investira u Crnoj Gori, u parcelu koja je bila podijeljena na četri dijela i imala je četiri vlasnika.

Tri dijela od tog placa je kupio on, a na četvrtom dijelu se kao korisnik upisao Aleksandar Gazivoda.

Kada je u pitanju vila izgrađena na toj parceli, Danko Kovačević je utvrdio da ju je isključivo on finansirao svojim sredstvima.

Dodao je da je po dogovoru sa Aleksandrom Gazivodom od njega kupio četvti dio placa o čemu je i zaključen ugovor.

Na kraju on je ustvrdio da je od 2011. pa do 2020. godine nije imao nikakve druge investicije osim ove.

Suprotno njegovoj odbrani, svjedok oštećeni Aleksandar Gazivoda je u istrazi ispričao da je kao suvlasnik ¼ parcele u izgradnju vile uložio oko 100.000 eura i da je dogovorio sa Draganom Kovačevićem da izgrade objekat radi prodaje, te da zadrže prodajnu cijenu u dijelu vlasništva nad zemljištem.

– Dragan je jednom došao na lice mjesta tokom gradnje i to pred kraj same gradnje. Kada je vidio sam objekat, donio je odluku da ga zadrži cjelokupnog za sebe – kazao je Gazivoda u istrazi.

Pošto je gradnja objekta okončana, Gazivoda je od načelnice tivatskog katastra Ane Lakićević Grdinić saznao da je Dragan Kovačević predao elaborate za uknjižbu objekta ali da njega nema u suvlasničkom djelu objekta već samo na zemljištu.

Sporni elaborat potpisao je optuženi Krsto Pavićević, u ime geodetske firme „Geo & Arh“ DOO, u vlasništvu Draganovog brata kojeg zovu “Mićan”.

Gazivoda je ubrzo nakon toga angažovao geodetsku kuću, „Geos“, koja je za razliku od firme „Geo & Arh“ u svom elaboratu prikazala pravo stanje na terenu.

Gazivoda je kazao da je tadašnja vrijednost objekta bila između 1.800.000 i 2.000.000 eura obzirom da se nalazi na pjeni od mora.

Dragan Kovačević je prema riječima Gazivode, planirao da cijeli objekat zadrži za sebe i kazao mu da ukoliko ga proda da će ga častiti 200.000 eura.

Predlog Gazivode da mu isplati 130.000 eura ako želi da zadrži objekat Dragan Kovačević nije želio da prihvati.

Odnosu između njih dvojice su zahladnili a nakon dvije godine, 2020. Gazivodu je kontaktirao optuženi Boljević koji mu je predočio da je Danko Kovačević mimo njegovog znanja upisan kao jedini vlasnik objekta i da mu se nudi šansa da dobije 80.000 eura za prodaju dijela parcele koji je glasio na njegovo ime.

Gazivoda je na ovo pristao pod prisilom nakon čega je Milan Vujanović u njegovo ime kod notara Dalibora Kneževića potpisao ugovor kojim prodaje suvlasnički dio parcele a da je Danko izgradio objekat.

Dragan Kovačević je preko Boljevića insistirao da ugovoru stoji kupoprodajna cijena od 18.000 eura iako je u notarskoj kancelariji Vujanoviću predato 80.000 eura.

Osim Dragana i Danka Kovačevića na optužnici za nezakonito prisvajanje državnog zemljišta u zoni Morskog dobra, su i Ana Lakićević-Grdinić, Veselin Tomašević, Krsto Pavićević, Danilo Jovanović, Danko Kovačević, Sanja Popović, Aleksandar Boljević i podgorička kompanija ,,Geo&Arh”.

Dragan Kovačević je uhapšen u decembru 2020. godine kada je SDT okončao izviđaj po prijavi Aleksandra Gazivode čiji je suvlasnički dio vile u Tivtu koju je izgradio sa Kovačevićem mimo njegovog znanja prepisan na ime Danka Kovačevića, sina bivšegdirektora Uprave za nekretnine.

Tada je uhapšena i načelnica tivatskog katastra Ana Lakićević-Grdinić.

Sumnja se da je Kovačević preko Sanje Popović angažovao njenog brata od strica Aleksandra Boljevića da za određeni novčani iznos prinudi drugog suvlasnika kuće u Bogišićima da mu proda svoj dio, za iznos koji je ispod realne vrijednosti. Vrijednost vile koju je Kovačević želio da prisvoji u potpunosti, sa zemljištem, u zoni Morskog dobra.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 11:02h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 10:30h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 10:27h

Skip to content