Kovač u Beogradu: Ministarstvo pravde Srbije pažljivo će razmotriti predmete ekstradicije

Radio Titograd

04.03.2023, 11:59h

2 min

Foto:MINISTARSTVO PRAVDE

Tokom jučerašnje pojsete ministra pravde Marka Kovača Srbiji, između ostalog, postignuta je načelna saglasnost sa tamošnjim Ministarstvom pravde za izmjenom Ugovora između Crne Gore i Republike Srbije o izručenju, u smislu proširenja opsega krivičnih djela, za koja se mogu izručiti sopstveni državljani, pogotovo za krivična djela iz oblasti korupcije, za koja je u Crnoj Gori, u kvalifikovanim oblicima propisana nadležnost za krivično gonjenje Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore.

Kovač i generalni direktor Direktorata za međunarodnu pravosudnu saradnju Branimir Janjević boravili su juče u Beogradu, gdje je održan sastanak sa Ministarkom pravde Republike Srbije Majom Popović i njenim rukovodećim timom. Tom prilikom razgovarali su i o otvorenim postupcima ekstradicije između dvije zemlje.

– Ministarki Maji Popović je, u vrlo korektnom i otvorenom razgovoru prenijeta zabrinutost za predmete ekstradicije, pokrenute po molbama za izručenje Ministarstva pravde Crne Gore, o kojima, nakon više godina, još uvijek nije odlučeno, te je Ministarstvo pravde Republike Srbije zamoljeno za dostavljanje odgovarajućih obavještenja o statusu tih postupaka ili eventualno donijetim odlukama. Ministarka pravde Republike Srbije je kazala da će ova pitanja biti pažljivo razmotrena, zbog čega je dogovoren nastavak komunikacije u narednom periodu, ističe se u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju bilateralne saradnje između Crne Gore i Republike Srbije sa više aspekata.

– U dijelu trilateralnog sporazuma izmedju Crne Gore, Republike Srbije i Republike Sjeverne Makedonije o razmjeni podataka u svrhe provjere izjava o imovini, koji je zaključen 2021. godine, i trilateralnog sporazuma o diobi trajno oduzete imovine između Crne Gore, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, koji je u fazi pregovora, dogovorena je kontinuirana komunikacija i intenziviranje saradnje na zakljucenju, odnosno ratifikaciji navedenih sporazuma. Usaglašen je stav da će navedeni sporazumi biti važno sredstvo u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori i u Republici Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Na kraju sastanka, sa zadovoljstvom je konstatovano da Crna Gora i Republika Srbija imaju najširi i najsadržajniji oblik međunarodne pravosudne saradnje, oličen u mogućnostima iz bilateralnih ugovora, koje dvije prijateljske države nemaju sa drugim državama u tom obimu i kvalitetu, te konstatovana obaveza i spremnost da se saradnja resora pravde dvije države konstantno razvija i unapređuje.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 20:54h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:26h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:16h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:55h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:49h

Skip to content