Kostić:Vlada se nije zadužila po povoljnim uslovima

Radio Titograd

07.03.2024, 12:33h

2 min

Foto:CUP

 

Vlada ubjeđuje javnost da se zadužila po povoljnoj kamatnoj stopi od 5,8% zanemarujući pri tome da se zaduženje koje dospijeva refinansira po višoj kamatnoj stopi pa samo sa tog aspekta ne može biti povoljno, naveo je predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP) prof.dr Vasilije Kostić.

Kako je naveo ukoliko imate kamatnu stopu koja prevazilazi stopu ekonomskog rasta (a to je sa ovom kamatom slučaj) onda za posljedicu imate veće rashode kamata koji su i onako vrlo visoki, i hod ka onome što se zove eksplozivno zaduživanje.

“Dakle, pitanje je šta pod terminom „povoljno“ neko podrazumijeva. Po mom mišljenju „povoljno“ bi bilo kada bi smo stavili na snagu paradigmu produktivnog organizovanja društveno-ekonomskog sistema i zaduživanje podredili tome cilju, a to je moguće samo realizovanjem strukturnih promjena u ekonomskom sistemu. Jedino u odnosu na takav cilj moguće bi bilo objektivno procjenjivati svako zaduživanje u budućnosti. A da li je Vlada imala i još opcija na raspolaganju? Jeste! Možda je trebalo razmotriti emisiju na domaćem tržištu koja bi bila dostupna crnogorskim građanima i privredi jer su depoziti građana i crnogorske privrede vrlo visoki”, kazao je Kostić.

Zaduženje od juče u iznosu 750 miliona je, ističe, nažalost, nastavak kontinuirane potrebe crnogorskih javnih finansija za inostranom akumulacijom zarad servisiranja tekućih potreba.

“I kao što je karakteristično za nas mi se iznova bavimo činom zaduženja, kao da se to dešava prvi put (bavimo se posljedicom, a ne uzrokom) i pri tome gubimo iz vida suštinu. I umjesto da se bavimo onim što će smanjiti našu potrebu za zaduživanjem, mi se bavimo detaljima vezanim za sam čin zaduživanja. Od toga da se Vlada izuzetno nepovoljno zadužila te tako dugoročno nanijela štetu javnim finansijama odnosno ekonomiji Crne Gore do toga kako je to bio izuzetno povoljan aranžman za Crnu Goru”, ističe Kostić.

Objektivno rečeno, dodaje Kostić, Vlada ne kreira uslove na svjetskom finansijskom tržištu pa se mogla zadužiti samo pod uslovima koji su trenutno vladajući.

“Pored toga nije ova Vlada stvorila obavezu u vraćanja duga koji dospijeva u ovoj godini (656 miliona, od čega 138 miliona za kamate) pa je zbog toga treba kritikovati. Osim ako neko ne smatra da je opcija ne vraćati kredit, što bi bilo van pameti”, navodi se u saopštenju.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 08:50h

Titogradske vijesti, top2,

07:31h

Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 06:39h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 05:37h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 05:30h

Skip to content