Kosovo proglasilo 11. jul za Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Radio Titograd

10.07.2024, 18:03h

2 min

Vlada Kosova proglasila je danas 11. jul kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je na sjednici Vlade da je važno da se ne zaboravi stradanje “8.372 muškaraca i dječaka iz Srebrenice, koji su ubijeni od strane srpskih snaga u najvećem masakru koji se desio u Evropi od Drugog svjetskog rata”.

“Danas se pridružujemo sjećanju na 11. jul, kao dan izvršenja genocida u Srebrenici, na osnovu Rezolucije koju smo usvojili u Skupštini Kosova koja osuđuje genocid u Srebrenici, u skladu sa Rezolucijom Evropskog parlamenta i Rezolucijom usvojenom u UN-u. Ovo je jedan plemenit i prikladan čin u ime Kosova i naše želje za pravdom i mirom. Da se ne zaboravi i da se ne ponovi više genocid ni Bosni i Hercegovini, ni na Kosovu, ni bilo gdje u našem regionu i u svijetu”.

Kurti je osudio nedavnu paradu pripadnika srpskih oružanih snaga u Prijedoru.

“Pripadnici oružanih snaga, kadeti i veterani Vojne akademije u Beogradu su prošle nedelje paradirali u Prijedoru, bez saglasnosti i dozvole države Bosne i Hercegovine. Samo četiri dana pre obeležavanja sećanja na genocid u Srebrenici”, rekao je Kurti.

Predlog da se 11. jul na Kosovu proglasi danom sjećanja na genocid u Srebrenici, podnijela je zamjenica premijera Kosova iz bošnjačke zajednice Emilija Redžepi.

“Neka ovaj dan bude trajni podsjetnik, na našu zajedničku patnju i tugu, našu snagu da zajednički gradimo svjetliju budućnost i našu posvećenost očuvanju istine, mira, pravde i ljudskih prava. Ovaj predlog podnosim na razmatranje i usvajanje na osnovu Zakona o zvaničnim praznicima u Republici Kosova”, rekla je Emilija Redžepi.

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić, jedini srpski ministar u Vladi Kosova, podržao je usvajanje ove odluke, ali je istakao da ne treba generalizovati odgovornost za dešavanja u Srebrenici na srpski narod ili bilo koju državu, već na individualne počinioce koji su za to odgovorni.

“Smatram da je vrlo bitno da zločin i genocid ima svoje ime i prezime i da ne smijemo ni na koji način generalizovati na određeni narod ili određenu zemlju, nego na individualne počionioce koji su to radili, ne misleći za opšte doro ni žrtava, niti svog naroda. Prema tome to su indvidualni slučajevi, i ti ljudi koji su to radili treba naravno da odgovaraju za sve počinjene zločine i za sve ono što su uradili, ali ni na koji način ne treba okarakterisati jedan narod ili jednu zajednicu kao odgovorne za zločine koji su se desili”, rekao je Rašić.

Današnje zasijedanje Vlade je započelo minutom ćutanja u čast žrtava u Srebrenici.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

12:23h

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 12:11h

27.06.2024. u 06:05h

27.06.2024. u 06:05h

Skip to content