Koprivica sa predstavnicima IRI: Što prije izabrati Savjet Agencije za sprječavanje korupcije

Radio Titograd

19.02.2024, 10:34h

2 min

Foto: GOV.me

 

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju mr Momo Koprivica sastao se sa delegacijom Međunarodnog Republikanskog Instituta u Crnoj Gori (IRI) koju su sačinjavali Borislav Spasojević i Nenad Koprivica, kao i Doc. Dr Zlatko Vujović, član radne grupe IRI – a za Zapadni Balkan.

Potpredsjednik Koprivica je poželio dobrodošlicu gostima i istakao da su ciljevi 44. Vlade, vladavina prava i evropski napredak. Potpredsjednik Koprivica je upoznao goste da je pri kraju obrazovanje Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, kao i da njegov kabinet preduzima pripremne aktivnosti u vezi izrade Nacrta strategije za borbu protiv korupcije koja je između ostalog važna i sa aspekta obaveza iz PP 23, i izrazio je spremnost za saradnju sa IRI po pitanju borbe protiv korupcije.

Takođe, naveo je da je veoma važno da se ubrza izrada pravosudnih i antokorupcijskih propisa, te da se uz mišljenje Evropske komisije i Venecijanske komisije dobiju u što kraćem roku kvalitetni dokumenti.

Borislav Spasojević, programski direktor IRI-a, je izrazio čestitke Vladi na cjelokupnom dosadašnjem radu, te je upoznao potpredsjednika sa radom IRI-a u Crnoj Gori, i istakao da upravo jedna od oblasti koje će pokrivati Regionalni program je i oblast borbe protiv korupcije, te da Crna Gora može računati na podršku u ovoj oblasti.

Doc. Dr Zlatko Vujović, član radne grupe IRI- a za Zapadni Balkan je istakao da je preporuka da se u izradi Strategije za borbu protiv korupcije koristi inkluzivni pristup, i da je potrebno uključiti nevladin sektor u izradi Strategije za borbu protiv korupcije, kao i u izradi izmjena i dopuna Zakona o sprječavanju korupcije, te je izrazio spremnost za pomoć u izradi navedenih dokumenata.

Na sastanku sagovornici su se saglasili oko uspjeha koji je Vlada postigla u imenovanju vrhovnog državnog tužioca, članova Sudskog savjeta i preostalog sudije Ustavnog suda, kao i da je potrebno prilikom izrade propisa i strateških dokumenata ispoštovati preporuke i mišljenja Evropske komisije i Savjeta Evrope. Takođe, postignuta je saglasnost da je potrebno što prije izabrati Savjet Agencije za sprječavanje korupcije, što je i jedan od prioriteta u dobijanju privremenih mjerila za Pregovaračko poglavlje 23 – Pravda, sloboda i bezbjednost.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

18.04.2024. u 19:09h

Skip to content