Koprivica o bombaškom napadu: Kada se slučaj razjasni i povrijeđeni oporave otvoriti kao javnu temu

Radio Titograd

03.03.2023, 17:37h

1 min

Predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica izrazio je najdublje žaljenje zbog tragičnog incidenta u podgoričkom Osnovnom sudu, navodeći da će ovaj slučaj, kada se razjasni i povrijeđeni oporave, na najozbiljniji mogući način otvoriti kao javnu temu.

– Moraćemo doći do odgovora na pitanje zašto se ovo danas dogodilo i ko u sistemu nije na visini zadatka – naveo je Koprivica.

Kao predsjednik Odbora zbog tragedije koja nas je, kako ističe, sve potresla i zabrinula, izalazi sa zahtjevom direktoru policije Zoranu Brđaninu, kao i vršiocu dužnosti vrhovnog državnog tužioca da pod hitno utvrde sve činjenice i pod hitno postave bezbjednost suda u Podgorici i svih sudova na najviši nivo.

– Sudski savjet takođe snosi odgovornost za situaciju. Od svih njih i od skupštinskog Odbora i svih koje je ovaj događaj profesionalno angažovao, da se slučajno ne dotaknu politizacije, već da konačno svako uradi ono na šta je obavezan Ustavom i zakonima – istakao je Koprivica.

Ovaj incident ukazao je, prema njegovim riječima, na nedopustivo nizak nivo bezbjednosti i zaštite objekata pravosudnih organa.

– Ne prvi put, javnost u našoj državi je zatečena frapantnom nesigurnošu pravosudnih organa. Ne postoji logičko obrazloženje kako je moguće da u zgradu u kojoj su i Osnovni sud i Osnovno tužilaštvo uđe osoba koja nosi bombu. Problem izloženosti opasnosti postoji godinama i to je saopšteno sa čelne pozicije suda. Izostanak ulaganja u pravosuđe, nije od juče, već je to višedecenijski problem, te govori o ukupnom odnosu prema pravosuđu.

Još jednom, dodaje, apeluju na nadležne organe da pristupe realizaciji zaključaka Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu o obezbjeđenju adekvatnih prostornih kapaciteta za pravosudne institucije, prije svega državno-tužilačku organizaciju, jer je to prva pretpostavka sigurnosti, ali i adekvatnih uslova za rad.

Koprivica je poželio i brz i potpun oporavak svih povrijeđenih u današnjem incidentu.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized,

09:45h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 09:41h

Sport, top2

28.03.2023. u 09:05h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 09:00h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 08:47h

Skip to content