Konzumiranje šećera može povećati rizik od kamena u bubregu

Radio Titograd

06.09.2023, 06:31h

2 min

Foto:Screenshot

Nije tajna da šećer nije baš najbolja stvar za vaše zdravlje. Naravno, prirodni šećeri u voću i zdravi ugljeni hidrati mogu biti dio uravnotežene, zdrave ishrane, ali dodati šećer iz brojnih namirnica može izazvati niz zdravstvenih problema, među kojima su i oni u funkcionisanju bubrega.

Zdravstveni problemi koje može uzrokovati šećer iz prvenstveno kupovnih i prerađenih namirnica, uključuju bolesti srca, masnu jetru, dijabetes, kancer, neravnotežu matabolizma… Novo istraživanje pokazuje da se na listu može dodati povećan rizik od razvoja kamena u bubregu.

Izbegavajte šećere iz kupovnih namirnica

Istraživači iz Kine i Švedske pokušali su da utvrde da li dodatni unos šećera utiče na formiranje kamena u bubregu i objavili su svoje nalaze u časopisu Frontiers in Nutrition.

Analizirali su skupove podataka Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani SAD od 2007. do 2018. Konkretno, analizirali su ljude koji su imali najmanje 20 godina i koji su prijavili istoriju kamena u bubregu i pritom dali podatke o šećeru u ishrani.

Autori studije koristili su postojeće informacije za procjenu povezanosti između dodatih šećera i kamena u bubregu uz eventualne dodatne faktore rizika.

Ukupno 28.303 odrasle osobe su bile dio analize sa prosječnom starošću od 48 godina, sa relativno jednakom zastupljenošću muškaraca i žena.

Istraživači su otkrili da je veći procenat kalorija unesenih iz dodatnog šećera bio u korelaciji sa stvaranjem kamena u bubregu.

Na kraju, autori su zaključili: “Veći procenat unosa energije iz dodatih šećera značajno je povezan sa većom pojavom kamena u bubregu. Ova studija pruža dokaze za taj odnos”.

“Ovo je naša prva studija koja izvještava o povezanosti između konzumiranja dodatog šećera i kamena u bubregu”, rekao je vodeći autor dr Šan Jin, istraživač u pridruženoj bolnici Medicinskog koledža Sjevernog Sečuana, u Nančongu u Kini i dodao: “To sugeriše da ograničavanje unosa dodanog šećera može pomoći u sprečavanju stvaranja kamena u bubregu”.

Međutim, ima još toga da se nauči, objasni i prouči o ovoj povezanosti.

“Potrebne su dalje studije kako bi se detaljno istražila povezanost između šećera i raznih bolesti ili patoloških stanja. Na primjer, koje vrste kamena u bubregu su najviše povezane sa dodatnim unosom šećera? Koliko treba da smanjimo potrošnju dodatog šećera da bismo smanjili rizik od stvaranja kamena u bubregu? Ipak, naši nalazi već nude dragocjene uvide donosiocima odluka”, pojasnio je dr Šan.

Kako ograničiti potrošnju šećera

Imajući u vidu podatke iz navedene studije, važno je imati na umu količinu šećera koju ne treba prekoračiti. Američko udruženje za srce preporučuje konzumiranje ne više od 100 do 150 kalorija iz šećera, što je oko šest do devet kašičica ili 20 do 36 grama.

Da biste smanjili unos šećera, ograničite ili izbegavajte konzumiranje namirnica kao što su gazirani sokovi, energetska pića, mlečni deserti, sladoled, bombone, zaslađeni čajevi i voćna pića, grickalice, torte, pite, rafinisani ugljeni hidrati, suvo voće i voćne grickalice, sosevi, prelivi, marinade, palačinke, zaslađeni jogurt…

Pored toga, kada zaslađujete hranu, odlučite se za zamjene za šećer i prirodne zaslađivače kao što su med, stevija, urme, javorov sirup, umjesto vještačkih zaslađivača i šećera.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

05:58h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.09.2023. u 05:55h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.09.2023. u 05:51h

Titogradske vijesti, top1

22.09.2023. u 15:42h

Titogradske vijesti, top2

22.09.2023. u 12:44h

Skip to content