Koncesije za šume mogle bi biti manje za 20 odsto

Radio Titograd

14.02.2024, 07:25h

2 min

Foto:RTCG

 

Koncesiona naknada mogla bi biti smanjena kroz planove gazdovanja šumama za 2024. godinu, saznaje Portal RTCG. Kako tvrdi izvor Portala iz Uprave za gazdovanje šumama, iz ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede vrše pritisak na Upravu za šume da se koncesiona naknada smanji za oko 20 odsto.

Tragom ove informacije, kontaktirali smo resornog ministra Vladimira Jokovića, koji negira da je Ministarstvo poljoprivrede vršilo bilo kakav pritisak. Međutim, potvrđuje da se o ovoj temi u ministarstvu proteklih dana razgovaralo.

“Obratili su nam se koncesionari, sa zahtjevom da koncesiona naknada bude niža. Početne cijene su najskuplje u regionu, što se može lako provjeriti. Dakle, to je bio zahtjev prerađivača. U resornom ministarstvu želimo da svaki euro ostane državi. Ali saslušali smo i njihove zahtjeve i sada ćemo izanalizirati situaciju i donijeti konačnu odluku“, kazao je Joković.

Iako je više od polovine teritorije Crne Gore pokriveno šumom, odnosno zalihe drveta se procjenjuju na oko 72 miliona kubnih metara, najmanju korist od ovog prirodnog bogatstva u prethodnom periodu imala je država, a najveću koncesionari.

Zbog toga je koncesioni sistem, koji je uveden 2007. godine, često nazivan pogubnim po crnogorske šume. No, tome bi se uskoro moglo stati na kraj, kroz izmjene Zakona o šumama, kojima se predviđa ukidanje koncesija i osnivanje državnog preduzeća za upravljanje šumama.

Međutim, dok su izmjene Zakona, o kojima su takođe oprečna mišljenja, na čekanju, i u sektoru koji upravlja šumama nije najjasnija situacija. Kako je Portal nedavno pisao, trenutni direktor Uprave za šume Armin Mujević gotovo pola godine nakon što je podnio ostavku na tu funkciju, nastavio je da gazduje šumama, jer mu ostavku nije verifikovala ni Vlada Dritana Abazovića, kao ni Vlada Milojka Spajića.

Nedavno je ministar Joković najavio verifikaciju te ostavke u najskorijem roku.

Prema našim saznanjima, na tu poziciju ministar planira da za vršioca dužnosti postavi Miloša Rajkovića.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

18.04.2024. u 19:09h

07.04.2024. u 17:45h

07.04.2024. u 17:45h

Skip to content