Konaković: Đukanović učinio puno dobrog za Crnu Goru, očekujemo da nova vlast nastavi i ubrza evropski put

Radio Titograd

04.06.2023, 11:57h

4 min

Foto: faktormagazin.ba

Konaković tvrdi da se pristup Brisela prema proširenju promijenio, te da zemlje članice, svjesne ruskog uticaja, žele da vide Balkan u svojoj zajednici. Upitan da li očekuje da će vlade na Balkanu iskoristiti taj momenat, Konaković kaže da nije optimista po pitanju dinamike kojom bi se to moglo desiti

Sa bivšim predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem imao sam i imam relacije koje su veoma dobre i mislim da je u važnom periodu za Crnu Goru učinio jako puno, da je od nezavisnosti Crne Gore bez kapi prolivene krvi, što na Balkanu znači jako puno, do ulaska u NATO, i stabilizacije nekih drugih prilika, zaista učinio puno dobrog za svoju zemlju, ali glasači su odlučili da imamo novu vlast. Zadovoljni smo načinom na koji se nova vlast obraća zemljama u regionu i nadamo se da će tako i nastaviti – kazao je u razgovoru za Pobjedu Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Konaković je po stupanju na dužnost posjetio Crnu Goru. Na pitanje kako gleda na procese u našoj zemlji i krupne političke promjene, koje su se u zemlji desile, Konaković je kazao da je njegov dolazak u Crnu Goru bio snažna poruka koliko je bitna ta politička stabilnost regiona.

“Prije toga sam bio u Hrvatskoj, nakon toga u Srbiji. Bez te vrste političke stabilnosti i dobrih odnosa unutar regiona, ne može se očekivati nikakva ekonomska niti bilo koja važna reforma. Došao sam u nezgodno, predizborno vrijeme, ali sam naišao na toplu dobrodošlicu svih političkih aktera u Crnoj Gori. Sastao sam se i sa tadašnjim predsjednikom Milom Đukanovićem i premijerom Dritanom Abazovićem. Vrlo rezervisano govorim o simpatijama prema bilo kojem političkom akteru ali podvlačim da sam naišao na toplu dobrodošlicu od svih aktera u tom periodu”, rekao je Konaković.

PROMJENA STAVA BRISELA

Kaže i da je sa zebnjom pratio kakve će biti reakcije prije i nakon izbora u Crnoj Gori.

“Po nekoliko tema nam je važan stav Crne Gore – prije svega, da li zajedno nastavljamo na tom pro-evropskom putu. Bilo je bojazni da se tako nešto neće desiti nakon izbora. Zanimalno nas je – posebna tema o usvojenoj Rezoluciji o genocidu u Srebrenici koja je za nas jako važna i neke druge teme poput članstva u NATO i odnosa prema zemljama regiona i mogu reći da smo zadovoljni načinom na koji novi predsjednik Jakov Milatović komunicira o ovim temama i pokazuje da jeste zagovornik ostanka ili ubrzanja evropskog puta Crne Gore kojim ona već dugi niz godina ide. Ja mogu reći sad slobodno sa bivšim predsjednikom Milom Đukanovićem imao sam i imam relacije koje su veoma dobre i mislim da je u važnom periodu za Crnu Goru učinio jako puno, da je od nezavisnosti Crne Gore bez kapi prolivene krvi, što na Balkanu znači jako puno, do ulaska u NATO, i stabilizacije nekih drugih prilika, zaista učinio puno dobrog za svoju zemlju, ali glasači su odlučili da imamo novu vlast. Zadovoljni smo načinom na koji, na početku, se vlast obraća zemljama u regionu i nadamo se da će tako i nastaviti”, istakao je Konaković sa kojim smo razgovarali u Sarajevu tokom EUSAIR foruma.

Konaković se osvrnuo i na politiku proširenja EU za koju smatra da postoji novi momenat, koji bi zemlje Balkana trebalo da iskoriste. Tvrdi da se pristup Brisela prema proširenju promijenio, te da zemlje članice, svjesne ruskog uticaja, žele da vide Balkan u svojoj zajednici.

“Svi su nam u Briselu rekli isto – to je horski pristup zemalja članica EU koje govore o proširenju. Prije nekoliko godina bilo je zemalja koje su se tome ozbiljno protivile, zemalja koje govore o nesuglasicama koje EU trenutno ima oko važnih tema, a pitanje koncenzusa u EU je jako važna tema. Mogu reći da donekle razumijem njihove strahove od ulaska svojih zemalja Balkana u EU, jer mi na ovom prostoru ne možemo da se dogovorimo oko nama važnih suštinskih stvari a onda se oni plaše da ćemo svoje nemire donijeti sa sobom u EU”, ističe Konaković.

Konaković tvrdi da u Briselu postoji promijenjen, novi odnos prema zemljama Balkana.

“Nažalost, uzrokovan činjenicom da se desila agresija na Ukrajinu i strahom da bi ruski uticaj na Balkanu mogao zakucati na vrata EU. Plašeći se velikog uticaja Rusije, Evropa je, čini mi se, budnija, spremnija i više shvata potrebu da se integriše ovaj prostor u EU, što je nažalost Ukrajini donijelo sukobe, a nama neku novu priliku”, dodao je sagovornik Pobjede.

BALKANSKA ENIGMA

Upitan da li očekuje da će vlade na Balkanu iskoristiti taj momenat, Konaković kaže da nije optimista po pitanju dinamike kojom bi se to moglo desiti.

“Nažalost još uvijek nema dovoljno hrabrih državnika, još uvijek ima političara koji više brinu o izborima i još je uvijek ovdje lakše kreirati politiku konflikta i dizati nacionalne tenzije nego politiku mira, kompromisa, projekata. Tako da mislim da ćemo ubrzati evropski put, a da li će biti dovoljno brz koliko bismo htjeli ne mogu podijeliti tu vrstu optimizma”, ističe Konaković.

A upitan kako možemo govoriti o miru i stabilnosti na Balkanu kada upravo u Bosni i Hercegovini postoji Milorad Dodik koji u jeku rata u Ukrajini odlikuje Vladimira Putina, Konaković kaže da ga „kao čovjeka rastužuje ono ono što radi i govori Dodik“

“Kada bih dobio priliku da promijenim narav ili ponašanje jednog čovjeka i kada bih mogao da odaberem ko je taj čovjek – želio bih promijeniti Milorada Dodika zbog svega što se ovdje dešava. Kada bih mogao mijenjati njegov narativ prema Rusiji, njegov odnos prema našem bolnom stradanju, prema genocidu, njegov odnos prema ubistvu Bošnjaka i prema ratnim zločincima, koji su pucali u trudnice, koji su ubijali malu djecu, to bih učinio svim srcem”, kaže Konaković.

Milorad Dodik je, kaže on, politička realnost u Bosni i Hercegovini.

“Mogu reći da sam kao čovjek tužan zbog retorike Milorada Dodika, kada pročitam sve što on zagovara i radi. Sa druge strane, ja moram sa njim sarađivati kao čovjek koji želi da popravi stanje u Bosni i Hercegovini. Ono što on govori je jedna dimenzija ali ono što smo mi uspjeli u ovoj vrsti dogovora jeste da smo usvojili neke dokumente koji su čekali godinama, mi smo otkočili neke projekte u Republici Srpskoj koju smatram Bosnom i Hercegovinom, a ne inostranstvom i taj nam je novi pristup kompromisa donio neke važne pomake. Ako Dodik ostane na tome da ispunjava dogovore koje smo postigli kad smo razgovarali manje će mi smetati šta on govori iako me, ponavljam, kao čovjeka to rastuži jer ja sa svoje strane, ne mogu odgajati svoju djecu tako da ih učim da je ratni zločinac, koji je ubio malo djete, bilo kakva zvijezda ili heroj na kojeg se neko treba ugledati”, zaključio je Konaković.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

21.09.2023. u 15:52h

Titogradske vijesti, top1

21.09.2023. u 15:44h

Titogradske vijesti, top2

21.09.2023. u 13:54h

Titogradske vijesti, top2

21.09.2023. u 13:50h

Titogradske vijesti, top2

21.09.2023. u 13:35h

Titogradske vijesti, top2

21.09.2023. u 13:31h

Skip to content