Komunistička partija Jugoslavije: Skandalozna izjava bivšeg oficira vojske Crne Gore

Radio Titograd

13.05.2022, 14:07h

< 1 min

Komunistička partija Jugoslavije više od sto godina lijevo orijentisana stranka koja je zastupala interese radnika i seljaka i svih gradjana boreći se za njihova prava, pa je zato i bila zabranjena za vrijeme kraljevine Jugoslavije .

Svoj rad su nastavili u ilegali, pa su  protiv komunista naročito 1936 preduzete najstrožije mjere .Uhapšeno je 250 komunista uz pedesetak njih koji su pobjegli u šumu .Uhapšeni su mučeni po zatvorima  Dubrovnika i Sarajeva pa je na inicijativu  Pokrajinskog komiteta reagovala crnogorska omladina iz Beograda memorandumom.Zatim je Pokrajinski komitet preuzeo organizaciju protesta u  Crmnici , Podgorici , Kolašinu a predvidjen je veliki zbror na Cetinju  za 26 jun 1936. godine. U tom cilju  je organizovan inicijativni odbor u koga su pored komunista ušli predstavnici  i nekih naprednih gradjanskih  stranka. Zbor na Cetinju je zabranjen pa je održan na Belvederu. Na učesnike zbora su primjenjene najstrožije mjere tako da je upotrijebljeno i oružje ,poginulo je šest komunista , trideset je ranjeno , do je jedan broj bio uhapšen . Da Komunisti nijesu nikad bili desničarska stranka  najbolje pokazuje njihov rad od 1941 do 1990 kada su Jugoslaviju i Crnu Goru u njoj svrstali u prvim redovima natifašističkog svijeta .

Za vrijeme vladavine komunista Jugoslavija i Crna Gora u njoj ostvarili su  mnoge civilizacijske korake i mnoga socijalna dostignuća, društvenu svojinu i radničko samoupravljanje pa  danas mnogi kvazi istoričari i kvazi  vojni  analitičati ne mogu umanjiti  prosperitet i napredak Jugoslavije i Crne Gore u njoj . Molimo medije kad ubuduće budu pozivali goste  ili uzimali izjave na temu  ” značaj Komunističke partije Jugoslavije da pozovete i predstavnike Kominističke partije Crne Gore  kaže se u saopštenju  je koje je dostavljeno portalu  Titograd radija .

 

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

06.07.2022. u 22:00h

Titogradske vijesti, top1

06.07.2022. u 21:51h

Skip to content