Kombinacija ova dva suplementa može dovesti do anemije

Radio Titograd

27.04.2024, 06:17h

< 1 min

Foto:Shutterstock

 

Uzimanje pravih dodataka ishrani može značajno uticati na naše zdravlje, osiguravajući da naše tijelo dobija sve hranjive materije koje su mu potrebne da normalno funkcioniše.

Međutim, uvijek je ključno uzeti u obzir rizike. Dok neki dodaci mogu biti učinkoviti, drugi mogu predstavljati rizik za naše zdravlje. Osim toga, određene kombinacije dodataka mogu biti opasne.

Dijetetičarka Krutika Nanavati upozorila je na jednu takvu potencijalno opasnu kombinaciju dodataka: kalcijum i gvožđe.

Tvrdi da bi kombinovanje ovih naizgled bezopasnih dodataka ishrani moglo rezultirati anemijom.

“Kombinovanje kalcijuma i gvožđa u obliku dodataka može imati štetne učinke. Kalcijum može ometati apsorpciju gvožđa, posebno onog koje se nalazi u hrani i dodacima biljnog porijekla”, rekla je za SheFinds.

Ako naše tijelo ne može pravilno da apsorbuje gvožđe, to može rezultirati nedostatkom, čineći suplementaciju beskorisnom. Takođe, može dovesti do niza zdravstvenih komplikacija. Nanavati kaže da bi to moglo “potencijalno rezultirati anemijom zbog nedostatka gvožđa tokom vremena.”

“Anemija može dovesti do niza štetnih učinaka, uključujući umor, glavobolje, pa čak i probleme sa srcem. Osim toga, opterećuje kardiovaskularni sistem, utiče na dovod kiseonika u tkiva i povećava opterećenje srca”, objašnjava dijetetičarka.

Kao i sa svim drugim nutrijentima, uvijek je idealno unositi gvožđe i kalcijum iz izhrane. Neke od opcija su tamno zeleno lisnato povrće (kelj, spanać i brokoli), mahunarke, orašasti plodovi (bademi, lješnici) i riba, na primjer losos.

Međutim, ako smatramo da je suplementacija ključna, važno je biti oprezan.

“Uvijek se posavjetujte s ljekarom prije nego što započnete s bilo kojim novim režimom suplementacije. Čak i prirodni suplementi mogu imati štetne učinke kada se kombinuju ili uzimaju u prevelikim količinama”, zaključuje Nanavati.

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 19:15h

Sport, top2

24.05.2024. u 19:07h

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 17:17h

Skip to content